Kiadják, mint egyetlen kifejezés?
Vannak dolgok, amelyeket fiatalok törvény szerint nem vásárolhatnak meg, de vágynak ár. És kérdeznek. És kérdeznek. És kérdeznek minden nap, s minden nap ugyanazt.
Kiadják?
Lehet, csak én vagyok allergiás erre a szóra, de nem is ez a lényeg.
De honnan származik, nincs más szó rá?
Megvehetem, kiszolgálnak, vásárolhatok stb.?
Az én szótáramban a kiadás az, amikor valaki egy épületből átad valamit olyan személynek aki nincs bent.
Ezek szerint a szótárad elég szerény.
Kiadni = Az a folyamat amely során az információ és az irodalmi szövegek elérhetővé válnak a nyilvánosság számára.
Ezen felül digitális és egyéb médiatartalmak kiadása is lehetséges.
Amire te gondolsz, az a "ki adni" (kiadni, szándékosan elválasztva).
Az adás kifelé történő elvégzése.
Ráadásul amit írtál, hogy 'valaki egy épületből átad valamit' voltaképpen az 'átad' szóval helyettesítetted a kiadnit.
Helyes a használata, hiszen a boltból kifelé adják a dolgokat.
Valóban irritálóan hangzik. Furcsa, ilyen értelemben én még nem is hallottam használni. Ez olyan, mint amikor a "vágod?" elkezdett terjedni. Sokáig nem értettem, mit vágok és mivel. De ugyanez az átbeszél. Átbeszélek az út túloldalára. Egy témát inkább megbeszélünk.
Mindegy, a nyelv folyton változik, és ez természetes folyamat. Mi se tikmonyt kérünk a piacon...
#1 - ki adni - az azért nagyon ritka, hogy van egy irányt jelző "ki", és a mögötte lévő igének nem igekötője, ha a mögötte lévő ige nem segédige.
Kiadni - ezt még a bűnözők kiadatása esetén is egybe írják (vagy egybeírják? :D )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!