Mit lehet ilyen esetben csinálni? (öröklés)
3-as vagyok. Próbálj meg a NAV-nál tanácsadást igénybevenni az ügyfélszolgálaton, hogy legalább az eljárás módjával tisztában legyetek. A hagyatéki tárgyaláson jelentősége lehet, hogy fel tudjatok készülni válaszokkal. Például szerintem lényeges kérdés, hogy az ingatlan tulajdoni lapjára a NAV mikor teteti rá a széljegyet? Már a hagyatéki tárgyaláson a közjegyzővel rátetetik? Elvileg szerintem ezt nem lehetne, de akkora hatóság a NAV, hogy lehet hogy ehhez is joga van. (A közjegyző küldi át a földhivatalnak az átirási iratokat.) Egyáltalán, Ti értékesithetitek az ingatlant avagy a NAV árverezi el? Ti csak együtt tudjátok eladni, minden tulajdonosnak alá kell irnia az adásvételi szerződést, tehát mindenképp kell a testvéred jelenléte, együttműködése.
Az adótartozás nem egyetemleges, az csak a testvéredé, árverezés esetén sem foglalhatja le a NAV a Ti részeteket, csak a NAV-nak tartozó testvéred részét. A NAV-nak is az az érdeke, hogy minél magasabb áron menjen el az ingatlan, mert eszerint az adótartozás több, mint az ingatlan egynegyedének értéke.
Tehát Ti énszerintem hozzá fogtok jutni a részetekhez, csak az a kérdés, hogy az mennyi lesz? Ha a NAV árverez, ott hiénák is megjelenhetnek... Mindenképpen szükségetek lenne a testvéretek együttműködésére...
3-as vagyok: Nem tudom, hogy ügyvédek mit mondtak, de tulajdonképpen, ha nem akarnátok eladni az ingatlant, akkor a NAV csak az egynegyedét árvereztethetné el, arra meg nemigen szokott jelentkező lenni. Szóval még az is lehet, hogy a NAV-val szemben jó a tárgyaló poziciótok... De a testvéretek állandó lakcime azért lényeges kérdés, mert az ingatlan eladása esetén ő "utcára" kerül, erre vonatkozóan nem tudom mi a jogi helyzet.
Van egy jogiforum.hu oldal, ird be oda is a kérdésedet, ott tapasztalt jogászok is szoktak válaszolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!