Mi a megfejtés?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Mi a megfejtés? Nem mondom, hogy sokat törtem rajtuk a fejem, de azért érdekel a válasz. :D

Két matematikus...

Két matematikus találkozik, akik nagyon rég nem látták egymást. Beülnek egy kávézóba és beszélgetni kezdenek.

-Mi újság nálad régi barátom?

-Képzeld van három fiam!

-Gratulálok! Mennyi idősek?

-Azt nem mondom meg, de azt elárulom, hogy az évszámaik szorzata 36.

-Ebből még nem tudom megállapítani.

-Azt is megmondom, hogy évszámaik összege megegyezik a szemközti ház ablakainak számával.

-Ebből még mindig nem tudom.

-A legidősebb fiam vörös hajú és szemüveges.

-Köszönöm, most már tudom mennyi idősek!

Hány évesek a gyerekek?

A három lámpa - három kapcsoló esete:

Egy szobában van három lámpa, a szobán kívül található három kapcsoló. A kapcsolók kikapcsolt állapotban vannak.

Feladat: Állapítsd meg, melyik kapcsoló melyik lámpát kapcsolja! A szobába csak egyszer mehetsz be! (Az ajtó be van csukva, és a lámpákat kívülről nem lehet látni. A kapcsolók szabályosan vannak bekötve, azaz egy kapcsoló egy lámpát kapcsol.)

Ha esetleg tudtok még ehhez hasonlókat, küldjetek! :)

#megfejtés #gondolkodós feladat
2016. ápr. 28. 14:00
 1/4 anonim ***** válasza:
A villanyosnál gondolj arra, hogy a világító körte felmelegszik ;)
2016. ápr. 28. 14:11
 2/4 anonim ***** válasza:

A gyerekesnél meg hogy

a*b*c=36

a+b+c=páros szám

2016. ápr. 28. 14:22
 3/4 anonim ***** válasza:

1. adat: 3 gyerek van

2. adat: életkoraik szorzata 36, azaz a*b*c=36

Ez eddig a következő számhármasokat jelentheti (az összegüket is melléírtam, felkészülve a következő információ darabkára, amit a beszélgetés során még kapunk):

1+2+18 = 21

1+3+12 = 16

1+4+9 = 14

1+6+6 = 13

2+3+6 = 11

1+1+36 = 38

2+2+9 = 13

3+3+4 = 10

3. adat: a+b+c=n, ahol n egy adott, számunkra ismeretlen, ám a két zsivány számára ismert pozitív egész szám.

Eddig még sem mi, sem a kérdező zsivány nem tudja a megoldást.

4.adat: az első három adattal a kérdező zsivány még nem tudja megoldani a feladatot.

A lehetséges számhármasok összegeit megnézve látjuk, hogy két számhármasnak egyenlő az összege (1+6+6=13 ill. 2+2+9=13), a többinek viszont mind különböző. Tehát ha a többi számhármas valamelyike lenne a megoldás, akkor már az első három adat alapján tudná a megoldást a kérdező zsivány. A 4. adat szerint viszont ez nem így van. Tehát ott tartunk, hogy a két szóbajöhető számhármas az 1,6,6 ill. 2,2,9.

5. adat: van legkisebb gyerek, azaz a<b és a<c

két gyerek években kifejezett, egészre kerekített életkora akkor is lehet egyenlő, ha az egyik fiatalabb a másiknál. Még egy anya esetén is.

a gyerekek életkorai: 1,6,6

2016. ápr. 28. 14:30
 4/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszaitokat! Ha esetleg érdekelnek titeket logi sztorik, ajánlom ezt az oldalt : [link]

Ha megvan valamelyikre a megfejtés, nyugodtan elárulhatjátok!:D

Szép napot!

2016. ápr. 28. 14:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!