Hogyan lehet az, hogy ha valaki szándékosan megöl egy embert alig kap pár évet érte? Milyen világba élünk mi?
Én meg azt olvastam, hogy Barack Obama földönkívüli, és hogy a pápa a kommunista zsidók bábja.
Hol olvastál ilyet?
1. A bírók tudják a törvényeket. Ha valamiért 2-től 8 évig terjedő büntetést lehet adni, akkor nem adhatnak 15 évet, ez gondolom tiszta.
2. Azt, hogy miért mennyi büntetést lehet kiszabni, nem a bírók döntik el, hanem a törvényhozás, ami a magyar rendszerben megfelel a parlamentnek.
3. A törvényeket tehát a parlament hozza. A parlament döntése egy bizonyos területen érvényes csak. A magyar parlamenté Magyarország egész területére vonatkozik. A parlamentek által hozott döntések pedig nyilván nem egyformán szigorúak, vannak szigorúbbak és megengedőbbek egyaránt.
Egy példával szemlétethető. Anders Breivik 77 embert ölt meg 2011 nyarán. A büntetése 21 év letöltendő börtön. Norvégiában tehát jóval megengedőbb a törvény, mint nálunk. Magyarországon szinte biztos, hogy életfogytiglant kapott volna. De lett volna, ahol halálbüntetést kapott volna.
Tehát a válasz, hogy ne a világot hibáztasd, hanem egyes törvényhozókat, akik ilyen törvényeket szabnak meg. Ahogy említettem az 1. pontban, a bírók tudják a törvényeket, akik ebből gazdálkodhatnak. Ha a törvényben a maximális büntetés 21 év, akkor nem adhat többet. Ő a legszigorúbb kiszabdaó büntetést adta, a törvény ilyen, nem bíróké.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!