Sajnos édesanyám ma elhunyt! Azt tudom hogy az e havi nyugdíj jár még neki! De mi a helyzet az őzvegyi nyugdíjjal Édesapám január hetedikén halt meg elvileg ő után még jár az őzvegyi csak nem tudom hogy egy havi vagy kettő?
Először is, őszinte részvétem.
Két féle nyugdíj nem jár. Vagy a saját nyugdíja (amit eddig kapott) vagy igényli az özvegységi nyugdíjat amit ha megkap akkor a saját nyugdíja törölve lesz.
Mivel édesanyád meghalt, így a kérvénye érvényét vesztette, ezért az adott hónap utolsó saját nyugdíja jár még neked.
" Mekkora összegre számíthat a túlélő házastárs?
Az öregségi nyugdíjkorhatár elérte után az özvegy az elhunyt nyugdíjának hatvan százaléka, természetesen abban az esetben, ha a jogosult öregségi nyugdíjban, vagy egyéb ellátásban nem részesül. Amennyiben az özvegy bármilyen ellátást kap, vagy saját nyugdíjjal rendelkezik, akkor a fenti összeg harminc százalékra csökken."
Az idézet szöveg nyilván valamely törvényből van, de a személyes tapasztalatom más.
Anyám tavaly halt meg. Apám, s anyám is öregségi nyugdíjat kapott. Jelenleg apám a saját nyugdíján felül a mamám nyugdíjának a 60%-át kapja, egy év után csökken 30%-ra.
Leírtam, de talán nem volt érthető.
Januárra jár természetesen édesapád nyugdíja, s elhunyt édesanyádé is. Februártól pedig édesapád kaphatja a sajátja mellé az özvegyi nyugdíjat. Ez egy évig a mamád nyugdíjának 60%-a, azután pedig 30%.
Tehát, ha mindketten 100 ezer forintot kaptak,
akkor most januárban 200 ezer (100+100)
februártól jövő januárig 160 ezer (100+60)
a továbbiakban 130 ezer (100+30).
Februárra valószínűleg visszamenőleg fogja megkapni az özvegyit.
Én teljesen félreolvastam a kérdésedet. Amit leírtam az, igaz, csak nem erre az esetre.
Nem kívántam részvétet, de nem is tudok szavakat találni. Két szülő elvesztése szinte egyszerre. Borzasztó nehéz lehet most neked.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!