Ezt az üzenetet kaptam egy ismerősömtől, ti mit gondoltok erről az egészről?
2 lehetőség van. Mindkettő reális.
1. Ismerősöd bedőlt ennek a kamu üzenetnek, ami több éve jelent meg először Facebookon, és ezért küldte el neked, mert megijedt.
2. Ez egy vírus. Ismerősöd vírust kapott, és a vírus spameket küld ki mindenkinek. Aki megnyitja, jó eséllyel lehet vírusos.
Én a helyedben két dolgot tennék:
1. Lefuttatnék egy vírusellenőrzőt a gépemen, és ráírnék egy ismerősömre, hogy nem küldött-e a Facebook az én profilomból üzenetet. Illetve nézd meg a kimenő üzeneteket.
2. Felhívnám az ismerőst, akitől az üzenet jött, és megkérdezném, hogy tud-e az üzenetről. Ha nem, akkor biztos, hogy vírust kapott. Ez esetben tájékoztatnám a vírus tényéről. Fontos, hogy semmiképpen se Facebookon válaszolj neki, hiszen azzal elkaphatod a vírust.
Ha a gép vírust kapott, akkor a következő a teendő:
1) Amit nem lehet csinálni: Semmiképpen se nyisd meg másik eszközön a Facebook-ot, mert akkor elkaphatod a vírust. Ez nem vicc, egyszer így sikerült nekünk két gépet megfertőzni.
2) A Facebook-profilt törölni kell. Ezt sajnos nem lehet megúszni.
3) Legrosszabb esetben a gépet is újra kell húzni, jobb esetben a vírusirtó megoldja a problémát.
Győződj meg arról, hogy vírusos-e a géped, és hogy az ismerősöd gépe vírusos-e.
Én ezeket a lusták vírusának hívom. Nem kell hozzá programozói tudás, nem kell kódot írni stb.
Elég az emberi hülyeségre bazírozni. Írj egy nagy marhaságot, s szólíts fel az embereket, hogy osszák.
Bill Gates szétosztja a vagyonát, telefont kaphatsz ingyen, ha osztod, eltörik a karod, ha nem, stb.
Ez is egy ilyen hoax.
Minél nagyobb és nyilvánvalóbb, hogy hülyeség, annál gyorsabban terjesztik szét az emberek.
Cristopher, amit írsz, annak a fele nem igaz.
a két lehetőség valóban fennállt, de közben kiderült. hogy nem vírus.
"Fontos, hogy semmiképpen se Facebookon válaszolj neki, hiszen azzal elkaphatod a vírust." - totál marhaság. üzenetküldéssel nem lehet vírust kapni. amúgy fogadással sem, csak ha rákattintasz valami hivatkozásra.
"Semmiképpen se nyisd meg másik eszközön a Facebook-ot, mert akkor elkaphatod a vírust. Ez nem vicc, egyszer így sikerült nekünk két gépet megfertőzni." - másik eszközön nyugodtan megnyithatja, pl ipad, iphone, androidos telefon. csak pc-n nem érdemes, mert ha egyszer már ügyesen összefertőzte a fészbúkjával a pc-t, akkor esélyes, hogy egy másikat is össze fog ugyanazzal a módszerrel. de amúgy maga a bejelentkezés/megnyitás veszélytelen.
"A Facebook-profilt törölni kell. Ezt sajnos nem lehet megúszni." - mi van? ez nagyon durva tévedés. a facebook-profil sose fertőzött, csak a számítógép operációs rendszere, vagy a böngésző (ráadásul egyszerre csak az egyik szokott az lenni).
"Legrosszabb esetben a gépet is újra kell húzni" - a helyes kifejezés az "újratelepíteni", de olyanra végképp nincs szükség. az újratelepítés szakember dolga, laikusok nem tudják rendesen elvégezni. annak eldöntése, hogy szükség van-e rá, szintén a szakember dolga, de nagyon ritkán van. le kell irtani a fertőzést, és kész.
Akkor szerencsére csak bedőlt neki, hidd el, ez a jobbik eset. :D És most az egyik kommentelőnek válaszolnék:
"a két lehetőség valóban fennállt, de közben kiderült. hogy nem vírus." - Oké, de én ezt nem tudhattam. Esetleg nézd vissza, mikor küldtem a kommentet, és mikor írta vissza a kérdező, hogy nem vírus.
"totál marhaság. üzenetküldéssel nem lehet vírust kapni. amúgy fogadással sem, csak ha rákattintasz valami hivatkozásra." - Ha az üzenetben ott van a hivatkozás, akkor könnyen rákattint az ember. Egyébként léteznek vírusos üzenetek, igaz inkább emailen.
"másik eszközön nyugodtan megnyithatja, pl ipad, iphone, androidos telefon. csak pc-n nem érdemes, mert ha egyszer már ügyesen összefertőzte a fészbúkjával a pc-t, akkor esélyes, hogy egy másikat is össze fog ugyanazzal a módszerrel. de amúgy maga a bejelentkezés/megnyitás veszélytelen." - Igen, ezért sikerült nekünk egyszer két gépet megfertőzni így...
"mi van? ez nagyon durva tévedés. a facebook-profil sose fertőzött, csak a számítógép operációs rendszere, vagy a böngésző (ráadásul egyszerre csak az egyik szokott az lenni)." - Aha, ez megmagyarázza, hogy miért fertőződött meg a másik gép, amin megnyitottuk a facebookot. Ja, nem. Ha a Facebook-profil random üzeneteket küld valakinek az nem túl szerencsés... Persze ettől még a gép fertőzött.
"a helyes kifejezés az "újratelepíteni" - Ez már végképp kukacoskodás, semmi több. Az újrahúzni kifejezést is sokszor szoktuk használni.
"az újratelepítés szakember dolga, laikusok nem tudják rendesen elvégezni." - Nem vagyok szakember, de újra tudok telepíteni egy számítógépet.
"annak eldöntése, hogy szükség van-e rá, szintén a szakember dolga, de nagyon ritkán van. le kell irtani a fertőzést, és kész." - Ezek szerint csak kötekedni akartál, és el se olvastad a kommentemet rendesen. Mint írtam, legrosszabb esetben kell újrahúzni, általában vírusírtó megoldja. Ezzel semmi újat nem tettél hozzá ahhoz, ami én mondtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!