S. O. S. Jogi kérdés: Közös tulajdon bírósági úton való megszüntetése lehetsége-e? . Társasházban padlástérre.
Ha SOS, akkor lekéstem, mert 2016. március vége felé járunk.
Nem vagyok jogász, de sajnos mostanában kénytelen vagyok foglalkozni társasházi jogi kérdésekkel.
A közös tulajdon használatáról és elidegenítéséről a Társasház SZMSZ-e (Szervezeti és Működési Szabályzat -- kötelező, minden háznak több éve kötelezően be kellett nyújtani a Földhivatalba) rendelkezik.
Hogy van-e SZMSZ, és mi a tartalma, azt a tulajdoni lapjával a Földhivatalba bemenvén, megkaphatja iratmásolatban, ha a közös képviselővel nem jut dűlőre.
A mi társasházunkban az SZMSZ 2/3-os többséggel eladhatóvá teszi a közös tulajdont. Tehát: ha Önöknél is ez a helyzet, akkor az 1 nemnormális, ha nem éri el az 1/3-ot a tulajdonrésze, nem akadályozhatja meg az eladást.
A közös tulajdon eladásának módjáról is az SZMSZ, ileltve az Alapító Okirat rendelkezik.
Ha a közös képviselő nem ad Alapító Okiratot, akkor ugyanúgy beszerezhető a Földhivatalban, mint az SZMSZ.
Figyelem! Az SZMSZ kötelezően HÁZIRENDET is tartalmaz, az Alapító Okiratot pedig MŰSZAKI LEÍRÁSSAL kell kiegészíteni, ahol az egyes közös helyiségek használati módja (biciklitároló, babakocsitároló, lomtár, szárító... stb.) is felsoroltatik, valamint az is, hogy hogyan változtatható meg a használat.
Szóval: irány a Földhivatal, vagy a közös képviselő!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!