Melyik vallás használja a Halleluja szót? Mert én református vagyok, nálunk nincs.
A római katolikusok biztos, hogy használják, én is az vagyok. De mi "Alleluja!" alakban. A Hallelujah alak nem tudom, Magyarországon is használatos-e, de egyes országokban inkább azt használják. A szó jelentése: "Dicsérjétek az Urat!"
Lehet, hogy más felekezetek is használják, nem tudom...
Utána néztem, az ortodox is használja. (Azt nem tudom, hogy milyen gyakran, ennyire részletesen nem néztem utána. Lehet, hogy csak kereszteléskor, lehet, hogy minden misén.)
Más felekezetekről nem tudom, használják-e, de lehet, hogy igen.
Van, aki a vallás miatt használja, például a misén (katolikus: az evangélium előtt éneklik) vagy egy keresztény dalban (pl. ebben: https://www.youtube.com/watch?v=yAQjVELRJps )
De van, amikor valaki csak szófordulatként mondja, például ha valami jó történik, akkor nem azt mondja, hogy "Ezaz!", hanem, hogy "Halleluja!"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!