Segítség! Templomok tetején mi mért van? Többi lent!
cserép - hogy be ne ázzon
villámháritó - hogy le ne égjen viharban
Csak most olvastam a kérdésed... Talán még hátravan az a bizonyos órád.
A római katolikus és az evangélikus templomok tetején a kereszt értelemszerűen Krisztus golgotai keresztjét jelképezi.
A református templomtornyon kakas és/vagy csillag van. A kakas arra emlékeztet, amikor Péter megtagadta Krisztust nagycsütörtökön. Arra hív fel, vigyázzunk, mi ne tegyünk így! A csillag a betlehemi csillagot idézi. A napkeleti bölcseket annak idején ez vezette a megszületett Gyermekhez, majd megállt a betlehemi istálló fölött, ami azt jelentette számukra, itt van, itt találjátok a Megváltót. Ma is ezt kívánja hirdetni a templomok tetején.
Talán megy érte az ötös!!! ha nem, akkor is biztosan megjegyzed. Ki tudja még...?
Én meg szeretném megkérdezni, milyen tantárgyból tanultok ilyeneket? ilyen szakos pedagógus adta a feladatot?
Én meg a tanárotok vagyok. Miért a neten lóg mind a kettő és mással iratja meg a háziját? Miért kapnátok így 5-öst??!!!
Na jó, csak vicceltem, nem vagyok a tanárotok... :) De közben megjött a jó válasz is.
katolikus,görögkatolikus: kereszt,kettőskereszt,jézus keresztrefeszítése
református:szélkakas vagy csillagféle buzogány:betlehemi csillag ami a napkeleti bölcseket vezette jézus felé,
evangélikus:kereszt vagy csillag
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!