Félreértesz kicsit!
Nem mondtam, hogy gondom van a különböző nyelvjárásokkal, szeretem is hallgatni ezeket, különösen az erdélyi magyarokét.
Azonban a helyesírásra ne fogjuk már rá, hogy valami helyes lesz attól, hogy rosszul tanulta meg!Senki szájába nem szeretnék adni új anyanyelvet, és nem is fogok. De vannak és lesznek is olyan szavak, amiket leírva látok, amitől nyílik a bicska a zsebenben!
Pl: -ba, -be, -ban, -ben helytelen használata. A válasz ha kijavítok valakit? Nyelvtannáci vagyok.
Külömbség, garambol, heggeszt, pappír, bakkancs. És még sorolhatnám azokat az általános hibákat, amire nem lehet ráfogni, hogy a nyelvjárás miatti eltérésről van szó!
OK.
Mondjuk a -ba/-be -ban/-ben az pont kilóg a sorból, olyan értelemben, hogy az már eleve a (beszélt) nyelvhasználatban eltér, tehát ha az sms-ben úgy írja, ahogy mondja, akkor az teljesen helyénvaló.
Az SMS ugyanis általában a mondott szöveg írásos formája, hasonlóan ahhoz, hogy pl. egy irodalmi műben a párbeszédet sem mindig sztenderd-magyarul írjuk, hanem sokszor direkte úgy, ahogy "elhangzana", lehet (sőt, ha kell, akkor legyen!) benne -ba/-be és nákolás.
Chatben, esetleg egy mezei kommentben dettó.
Az e-mail már más lehet (abból sokféle van), a fórum szintén határeset, a blogposzt, Facebook-poszt pedig már általában nagyobb alaposságot igényel(ne).
Egy szakdolgozat vagy egy újságcikk (vagy egy boltfelirat, egy hivatalos levél, egy hirdetés szövege stb.) persze más, ott lehet nyelvtannáculni, ott "helyesen" kell írni.
(folyt.)
Ha ő amúgy "id hol"-t mond, akkor ehhez képest erőszakot kéne tenni magán, ha itthont írna, lássuk be... :-)
Könnyen lehet, hogy ismeri azt a formát is, az iskolában bizonyára úgy tanulta, ha járt... Ettől még ez neki más szó.
Ő azt gondolja ("gondolta a fene" :-), hogy
ha úgy tanulta az iskolában, hogy megbocsát, attól még mondhatja/írhatja, hogy megbocsájt [– és igaza van],
ha úgy tanulta az iskolában, hogy szégyellős, attól még mondhatja/írhatja, hogy szégyenlős [– és igaza van],
ha úgy tanulta az iskolában, hogy burgonya v. krumpli, attól még mondhatja/írhatja, hogy kompri [– és igaza van],
ha úgy tanulta az iskolában, hogy szégyellős, attól még mondhatja/írhatja, hogy szégyenlős [– és igaza van],
ha úgy tanulta az iskolában, hogy jöttök/megy, attól még mondhatja/írhatja, hogy jösztök/mensz [– és igaza van],
ha úgy tanulta az iskolában, hogy elmegyek hozzátok, attól még mondhatja/írhatja, hogy elmegyek nálatok [– és igaza van],
ha úgy tanulta az iskolában, hogy tulipán, attól még mondhatja/írhatja, hogy tulipánt [– és igaza van],
ha úgy tanulta az iskolában, hogy matrica, attól még mondhatja/írhatja, hogy levonó [– és igaza van],
ha úgy tanulta az iskolában, hogy kellett, attól még mondhatja/írhatja, hogy kelletett [– és igaza van],
és akkor ugyanígy:
ha úgy tanulta az iskolában, hogy itthon, attól még mondhatja/írhatja, hogy id hol [– és nincs igaza?].
Hát honnan tudná szegény, hogy ez pont túl van azon a finom határon, ami egy nyelvtannácinak már megfekszi a gyomrát?... :-)
Bizonyára nem csak borsodi tájszólások vannak: szerintem attól is kihalnál(!) vagy besírnál(!), amikor valaki leinformálható(!)... ;-)
Melletem?
Csak gondold tovább kicsit: melletsz? Mellet (valakit)? Melletett?
Hogyan hangzanak ezek? ...és mit jelentenek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!