Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » 10-20 év múlva lesz még...

10-20 év múlva lesz még kereslet gépészmérnökök iránt?

Figyelt kérdés
Sokan mondják hogy minden évben túljelentkezés van gépészmérnök szakon. Most 11.-es vagyok és amire végeznék nem tudom hogy lenne-e gépészmérnök állásom.(ha persze elbírnám végezni az egyetemet)Milyen mérnökökből van még hiány, miket ajánlanátok? Mindenféle válasz jöhet, előre is köszi.

2015. ápr. 11. 21:33
1 2
 11/14 anonim válasza:

Részben igazat adok amit írtál, viszont én tényeket írtam. Két év alatt kispórolni egy 5 millió forintos lakás árát ez tény. Ez egy megtörtént dolog. Ha röhög a vakbeled, akkor egészségedre. Lehet, hogy meg kell dolgozniuk ezeknek az embereknek a pénzért, de a nyomortól és a szar munkától azért elég messze vannak. Másrészt munkahely kérdése, hogy ne szakadj bele a munkába, gépészmérnökként is.

"Magyarorszagon gepeszmernokkent a felmillio bruttos fizetes teljesen realis egy-ket ev gyakorlattal, az mai arakon szamolva kabe netto 1100 euro. Csakhogy ez az 1100 euro Magyarorszagon a tobbszoroset eri mint Nemetorszagban, erre mar lehet alapozni. Tobb ev gyakorlattal, nyelvtudassal, multinal megkeresheted gepeszmernokkent a 7-800e bruttot is, az felmilla netto. Es akkor ez nem is egy kiemelkedo fizetes. "

Itt már nagyon elrugaszkodtunk a valóságtól....sajnos ennek a mondatodnak csak úgy lenne értelme, ha elé írtad volna, hogy 10 emberből 1-nek összejön az ilyen. (Magyarországon).

Én több mint 100 embert ismerek gépészmérnökként, de csak a vegyi üzemben dolgozóké lépi át a 500 ezres nettót, hozzáteszem több mint 10 éves gyakorlattal...

Gondolom nálatok meseországban megadják az ilyen fizetéseket is (persze, röhög az én vakbelem is...)

2015. ápr. 13. 00:02
 12/14 anonim ***** válasza:

"Gondolom nálatok meseországban megadják az ilyen fizetéseket is"

Pl. a nagy autoipari multik tomegevel foglalkoztatjak a mernokoket, ott az a fizetes amit irtam teljesen elfogadott es hetkoznapi. Mivel korabban 7 evig ilyen helyen dolgoztam gepeszmernokkent, es jelentleg sok baratom es ismerosom van ezen a teruleten, pontosan tudom mit beszelek.

Es mivel 10 eve mar Nemetorszagban elek, ezert az itteni viszonyokat is ismerem. A segedmunka az itt is segedmunka, abbol kabe nyomorogni lehet.

Persze lehet hogy Magyarorszagrol nezve az a nyomorgas is vonzo, de hosszu tavon nem jutsz vele semmire.

Arrol ne mis beszelve hogy ha sgeedmunkaskent osszesporolsz x ev alatt egy panelt, akkor mi van? Visszamesz es laksz a panelben munka nelkul vagy segedmunkaskent? 10-20-30 ev mulva is?

Ezert full ostobasag a mernoki vegzettseget meg a segedmunkast egymas melle tenni.

2015. ápr. 13. 07:20
 13/14 anonim válasza:
Így már érthető, hogy miért látjuk teljesen másképpen a dolgokat. Egyrészt én két éve végeztem Bsc-n, másrészt te Németországban élsz, így inkább az ottani körülményekre van rálátásod. Én sajnos abban élek amit felvázoltam, tetszik vagy nem tetszik, most ilyenek a körülmények Magyarországon. Sajnos az oktatás színvonala is rengeteget esett az elmúlt 10 évben, másodsorban már a legtöbb helyen a gépészmérnököket is betanítás után veszik fel főállásba. Autóipar való igaz, hogy jobban fizet, mint egy nem autóipari multi, viszont oda nem kell annyi gépész, mint amennyien évente végeznek, erre írtam, hogy átlagban 10-ből 1 embernek összejön egy magasabb fizetés, mert olyan helyre sikerül bekerülnie. De ha azt írtam volna, hogy 100-ból 1 ember, az lehet helytállóbb lenne.
2015. ápr. 13. 16:21
 14/14 anonim válasza:

Azért nem csak az autóiparban fizetnek jól. Alapvetően nem aszerint kapod a fizetést, hogy mennyire gazdag a cég (persze egy multinál jobb fizetés van, mint egy kisvállalkozásnál, ez nyilvánvaló), hanem a munkád értéke szerint. Aki értelmes helyen diplomázik és ott sem átbukdácsol, hanem tanul rendesen, talpraesett és beszél jól angolul vagy németül, annak a 180-200-as nettó majdnem hogy alap (ha más nem, akkor 2-3 év után), ha valaki ez alatt dolgozik jóval, illetve nem talál munkát, az csak saját magában keresheti a hibát.

A kérdésre válaszolva: 10-20 múlva nehéz megmondani, hogy mi lesz. Azzal tisztában kell lenni, hogy az ország gazdasági helyzetét az ipar elég erősen meghatározza, szóval az államnak az az érdeke, hogy minél több (és nagyobb) cég legyen itt. Ehhez mérnökökre van szükség. Gépész, villamos, mechatronikai, energetikai, vegyész és hasonló mérnököknek nem valószínű, hogy lesz problémájuk a munkakereséssel a következő 5-10 évben. Attól távolabb gondolkozni már nem reális, mert bármi megtörténhet. Lehet akár gazdasági összeomlás is vagy nem tudom. De ha ezt vesszük alapul, akkor nehéz olyan végzettséget találni, ami tuti lesz évtizedek múlva is.

2015. ápr. 13. 22:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!