10-20 év múlva lesz még kereslet gépészmérnökök iránt?
Pont ma olvastam a hiányszakmákról. 2 darab van amit említettek, a leginkább gépészmérnökök hiányoznak, a második helyen a villamosmérnök áll.
Szóval szerintem ez jó döntés lenne a részedről.
Itt a cikk is, megkerestem neked:
Hogy mi lesz 20 ev mulva azt senki sem tudja neked biztosra megmondani.
De 10 ev mulva meg szerintem keresett lesz.
Amugy meg akkor menj gepeszmernoknek ha erdekel a dolog, egyebkent utalni fogod.
Szerintem kiszámíthatatlan, hogy mennyire lesz rá kereslet 10-20 év múlva, sok mindentől függ. Ami tény, hogy túlképzés van, évente átlagosan 2500-3000 embert vesznek fel egyetemekre és ugyanakkor évente kb. 1000-1500 fő diplomát is szerez. Már 4-5 éve is előfordult az ismeretségi körömben, hogy nem tudott munkát találni végzett gépészmérnökként, most már egyre több ilyen ismerősöm van sajnos. Van olyan ismerősöm is, aki egyből munkát talált és netto 250-et megkap, viszont állandóan 12 óráznia kell, otthon sokat stresszel a munkája miatt, nem is nagyon van már szociális élete.
Szerintem így nem éri meg csinálni...
Viszont aki meg nem szenvedi végig az egyetemet, csak kimegy mosogatni nyugatra, az többet megkap, mint egy átlag gépészmérnök...
Mindezek ellenére, ha kimondottan gépészmérnök szeretnél lenni, tudod, hogy ez áll hozzád a legközelebb, akkor ezt a szakot válaszd. Mert legalább szívesen csinálnád a hátralévő életedben és lehet, hogy 10 év múlva már nem lesz keresett a gépészmérnök (most megmondom, hogy óriási orvos hiány lesz hamarosan, az lesz az új slágerszakma) attól előbb utóbb találnál munkát és legalább azt élvezettel csinálnád.
"Viszont aki meg nem szenvedi végig az egyetemet, csak kimegy mosogatni nyugatra, az többet megkap, mint egy átlag gépészmérnök... "
LOL.
Az, hogy egy szakmunkás vagy segédmunkás jobban érvényesül külföldön, mint egy gépészmérnök itthon...
Előbbieknek 1000 euró a minimum, szállást, kaját állják, így 1100 euróból 1000-t félre lehet tenni (mint konyhai kisegítő).
CNC-s gyerekkori barátom 2200 eurót keres, bár neki a kaja nem ingyen van. Én egész életemet végigtanultam eddig, és feleannyit keresek mint testvérem, aki 18 éves koráig tanult, de németben elhelyezkedett mint takarító...
Figyelj, az ilyen dumakkal azokat probald hasba akasztani akik meg eletukben nem jartak kulfoldon. egyreszt.
Masreszt neked a konyhai segedmunka ervenyesules? Tomegszallason vegetalni, xar munkat vegezni mindenfele jovo nelkul az ervenyesules? Persze keres 1100 nettot es 1000 eurot felrerak, rohog a vakbelem. Kozelebb van az a 6-700 eurohoz a valosagban, plane ha szallast meg kajat is kap. Ennyi penz Nemetorszagban nyomorogni eleg, de egy csaladot nem tudsz belole eltartani, elore lepni meg plane nem. Aki egyszer konyhai kisegito az egesz eleteben konyhai kisegito. Ez aztan a kokemeny ervenyesules es jovokep.
Magyarorszagon gepeszmernokkent a felmillio bruttos fizetes teljesen realis egy-ket ev gyakorlattal, az mai arakon szamolva kabe netto 1100 euro. Csakhogy ez az 1100 euro Magyarorszagon a tobbszoroset eri mint Nemetorszagban, erre mar lehet alapozni. Tobb ev gyakorlattal, nyelvtudassal, multinal megkeresheted gepeszmernokkent a 7-800e bruttot is, az felmilla netto. Es akkor ez nem is egy kiemelkedo fizetes.
Meg aztan ha annyira kulfoldre vagysz, akkor gepeszmernokkent akar Nemetorszagba is mehetsz, es ott rendes jovedelmet es eletszinvonalat is elerhetsz, es nem kell xopnod takaritokent nehany szaz eurotert.
"CNC-s gyerekkori barátom 2200 eurót keres"
Ja, bruttoban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!