Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Lehet valakinek keresztapja...

Lehet valakinek keresztapja és keresztlánya is egyszerre?

Figyelt kérdés

Mert a keresztapja kb. olyan idős lehet, mint a "rendes" apja, de a keresztlánya, meg inkább annyi mintha a testvére lenne. Most akkor mi az hogy keresztapa, meg keresztlánya?

És ez valahogy lehetséges? De úgy is, hogy ha az itt említett keresztapának a lánya az az említett keresztlány? Mert szerintem így van, de akkor valami nem stimmel!?

2010. febr. 3. 18:50
 1/6 anonim ***** válasza:
Nekem is van keresztapám, és keresztlányom is! (62-42-9 évesek vagyunk) Mi ebben a nagy dolog?
2010. febr. 3. 19:06
 2/6 anonim ***** válasza:

Tessék???

Nem vagy valami érthető, de, miért ne lehetne? A keresztszülőség nem feltétlenül vérrokon és kor függő!

2010. febr. 3. 19:06
 3/6 anonim válasza:

Nem vagyok bitztos benne, hogy jól értem a kérdésedet, de azért megpróbálok válaszolni.

Az adott vallás (és egyes felfogások szerint Isten) számára akkor "születik meg" valaki, ha megkeresztelik. Ahogy a szülő vállalja, hogy gyermekét egészségesen, boldogan, biztonságban próbálja felnevelni, úgy vállalja a keresztszülő is, hogy figyel arra, hogy a gyermek az adott vallás tanításai szerint nőjjön fel, lelkileg egészségesen. A keresztszülőt többnyire a gyermek szülei választják meg (a felnőttkori keresztelkedésnél inkább maga a keresztelendő ember). A kereszteléskor "kapott" szülőket nevezik keresztapának és keresztanyának (többnyire mindkettő van, de előfordul, hogy csak az egyik), a keresztelt gyereket pedig keresztgyereknek, keresztlánynak vagy keresztfiúnak hívják. A köznyelvben ugyan előfordul, de nem valós fogalom a kereszttestvér, keresztnagyszülő (...).

Tehát, ahogy mindenkinek lehet apja és lánya egyszerre, úgy lehet keresztapja és keresztlánya is.

Remélem, tudtam segíteni. :)

2010. febr. 3. 19:07
 4/6 anonim válasza:
persze,hogy lehet miért ne lehetne???
2010. febr. 3. 19:17
 5/6 A kérdező kommentje:

Oké, oké, de azt nem értem, hogy valaki (ez legyen "A") mutatja, hogy ezek a keresztszüleim ("X,Y"). Oké eddig értem. De akkor az lehetséges lenne, hogy "X,Y" lánya (a vérszerinti) legyen "A" keresztlánya?

Csak mert ez nekem egy kissé furcsa.

Mert ez mondjuk ugye úgy lehetséges, hogy "A"-t megkeresztelték, "X,Y" lettek a keresztszülei. Majd "X,Y" a saját gyereke keresztannyának a saját keresztlányukat (A) választották.

Ez remélem érthető, de ez lehetséges? (Mert én nem értek ehhez, de nekem ez furcsa.)

2010. febr. 4. 19:21
 6/6 anonim válasza:

Ez így is lehetséges. Akár a keresztgyerek idősebb is lehet a keresztszülőnél.

Egyetlen kikötés van a keresztszülő személyével kapcsolatban: neki magának is kereszteltnek kell lennie.

2010. febr. 5. 21:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!