Engem nem boldogít a pénz?
18F - nemsokára érettségizek, de így is dolgozok suli mellett. Havonta kb 25ezret keresek, de soha nem költöm el hülyeségre. Szinte olyan mintha nem is lenne pénzem, mert nem érdekel, hogy van-e vagy nincs. Nem veszek márkás cuccokat, nincs káros szenvedélyem. Néha veszek gyorskaját ha megkívánom és ennyi. Alapból vigyázok a cuccaimra, pedig simán tudnék venni egy halom kacatot a pénzemből.
Egy szóval azt sem tudom mire spórolok, csak van.. Normális ez??
Későbbi terveim vannak, szeretnék egyetemre menni, és rendes munkahelyet találni, de nem az a célom, hogy sz*rrá keressem magam. Boldog vagyok-e nélkül is.
Mit gondoltok? Nagyon fura ez?
Normális, helyes felfogás!
Csak így tovább.
Az hogy öntudatosan cselekszel, az nem gond.
Azt gondolom, hogy 18 éves fejjel nem látod át a pénzügyi helyzeted fontosságát.
Havi 25 ezer forint 18 éves korban jó pénz, mert:
- van hol laknod, nem kell sem rezsit, sem bérleti díjat, sem hiteltörlesztést fizetned, ami önmagában nem jönne ki ebből a pénzből.
- van aki etet téged és nem neked kell megvenni az élelmiszert
- diák bérlettel tudsz utazni, ami 90%os kedvezményt jelent. Képzeld el, hogy a bérleted 10szeresét kell majd fizetned, távolságin és 4-5 szörösét helyi bérletben, vagy autót kell fenntartanod, ami nagyjából többre jön ki ennél. Máris nincs meg a 25 ezer.
- nem magadnak veszed meg a ruháidat. Ha veszel 2 nadrágot és 5 inget, ne hidd azt, hogy ezzel sokat mondtam, de bőven 40ezer felett lesz az összeg!
Szóval amíg gyerek vagy és nincsenek pénzügyi felelősségeid és gondjaid, azt hiheted, hogy a pénz nem fontos.
TFH nem örökölsz lakást. Elején albérletbe fogsz lakni. Egy szobára nagyjából tellni is fog, amit közösen osztasz meg valakivel az elején, Ez Havi 15-18 ezer forint lesz rezsivel együtt. Napi szinten akarsz majd enni is valamit, spórolósan 800 forintból meg tudod úszni naponta, havi szinten újabb 25ezer forint, tegyük fel, hogy spórolsz és kerékpárral jársz mindenhova és a kerékpár már adott. Éves fenntartási költsége (kopó alkatrészekkel számolva) átlagosan havi 500 forintból megúszható. Szóval 42ezer forintod már elment arra, hogy bevásároltad a napi élelmiszert és megcsináltad magadnak mindig az akciókat figyelve és semmi extrát meg-nem-engedve és volt hol aludnod. Ha tovább akarsz tanulni a tandíj és a jegyzetek ára szintén hozzá jön a havihoz. Ha nem akarsz különc lenni és kapcsolati tőkét is akarsz építeni, ami a mai világban nagyon fontos, akkor néha el kell bizony menni a többiekkel kirándulni, sörözni, sportolni, ami szintén nem ingyen van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!