Milyen francia kártyapakli az, amiben 7-től lefele nincsenek lapok?
A minap találtam a szobámban egy régi paklit, 7-től lefele nincsenek lapok. Biztos hogy nem hiányoznak, mert a mind a 4 jelből csak 7-től vannak a lapok. Joker sincs, de ász van.
Mihez való ez a pakli, milyen játékhoz?
Gyanítom, hogy a pakli tulajdonosa magyar kártya helyett használta. Mivel a magyar kártyában 7-től lefele nincs lap, se joker, ezért ezeket félretette, vagy kidobta. Szóval így a megfelelő kártyák elvételével a megmaradt paklit meg lehet feleltetni magyar kártyák lapjainak. Alsó = Bubi, Felső = Dáma, a többi meg ugyanaz.
Szóval bármilyen játékot lehet így vele játszani, amit magyar kártyával is.
A franciák "nemzeti" kártyajátéka, a "belote".
Sokfajta variánsa létezik (pl. a "belote coinchée"), területenként a szabályok is változhatnak, de mindig csak a hetes és az annál magasabb lapok játszanak.
Általában a rendes römikártyával játsszák, csak egyszerűen kiszedik a szükségtelen lapokat.
Legtöbbször az ú.n. egyszerű, licitálós fajtáját kedvelik, de vannak bonyolultabbak is.
(Rajtam még az "egyszerű" formában is úgy elverték a port, hogy csak úgy zúgott, pedig amúgy nem különösebben nehéz játék... :D)
Szia!
Bocsi, volt egy kis probléma a netemmel, ezért nem tudtam nézni a kérdést.
Köszönöm srácok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!