Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Mennyivel olcsóbb, ha én...

Mennyivel olcsóbb, ha én magam szerelek össze egy gitárt, mint ha már készen venném meg?

Figyelt kérdés
Ezt úgy értem, hogy pl. veszek egy előre legyártott fender nyakat, kulcsokat, külön pickupokat, stb. A testet kifaragnám saját kezűleg, elsőosztályú anyagból. A végeredményben lenne egy hibrid gitárom, kényelmes nyakkal, király hanggal, X ezer ft-ből. Ha összehasonlítanánk a többi X ezer ft-s gitárokkal, akkor árérték arányban jobb lenne?

#gitár #összerakás #szerelés #árérét arány
2014. aug. 16. 13:34
1 2
 1/20 anonim válasza:
50%

"A végeredményben lenne egy hibrid gitárom, kényelmes nyakkal, király hanggal, X ezer ft-ből."

Nem, nem lesz.

2014. aug. 16. 13:48
 2/20 anonim ***** válasza:
100%

Ha értesz hozzá, hogyan kell megcsinálni egy gitárt, hogy kell használni a marót, hogy kell beméretezni és megtervezni az alkatrészek helyét, hogy kell aztán lefesteni, megvan hozzá a felszerelésed (szalagfűrész, állványos fúró, felsőmaró, véső, gyalu, csiszoló, stb.) és nem számolod bele az eltöltött sok-sok munkaórát, és ugyanolyan precízen meg tudod építeni, mint a gyárban, akkor csak anyagárban lehet, hogy valamivel olcsóbb.

Persze a tapasztalat és az elkészítés öröme is fontos pluszt jelent.

2014. aug. 16. 15:17
 3/20 anonim válasza:
Ha asztalos vagy akkor lehet meg tudod csinálni de elsőre kétlem hogy tökéletes lenne meg nem valószínű hogy olcsóbb lesz. Nekem az első saját gitár projektem több mint 100 rugóba fájt és a végeredmény nem lett tökéletes. Lehet jobban jársz egy DIY kittel. Azt csak festeni, felület kezelni meg összecsavarozni és általában nem is olyan drágák.
2014. aug. 17. 12:06
 4/20 anonim ***** válasza:

Mennyivel olcsóbb?

Semennyivel. Drágább, sokkal. :)

2014. aug. 17. 12:29
 5/20 anonim ***** válasza:
De ez tök egyértelmű, "minden" dolognál így van, általánosságban, ha külön alkatrészeket veszel az drágább mint egyben összeszerelve megvenni valamit. Butafiú :P
2014. aug. 17. 12:30
 6/20 anonim ***** válasza:
Hangszert nem akkor építünk, ha kell egy olcsó és jó hangszer, hanem akkor, ha hangszert akarunk építeni. Kevés vagy nulla tapasztalattal a hangszerépítést tanulni és gyakorolni lehet vele leginkább, sok tapasztalattal pedig igen, a custom hangszerek teremtője vagy, de azért az nem néhány kemény év lesz, és valóban elvetemült módon mániád kell legyen a hangszerészet, bele kell ölnöd a kitaníttatásodba azt a kisebb vagyont, és nincs értelme a megtérülésen gondolkodni, hacsak nem azt érzed megtérülésnek, hogy nagyon nagyok kezében fognak szép, hosszú életet leélni gondosan tervezett és készített hangszerkölteményeid.
2014. aug. 18. 16:11
 7/20 A kérdező kommentje:

Az 5.-nek.

Miért lenne minden olcsóbb, ha egyben van?

1.

Én magam raktam össze a sz.gépem és töredék ára volt, mintha egybe vettem volna egy hasonlót.

2.

Ha én szerelem össze, akkor nincs benne a szerelés, festés, faragás és a marketing ára.

3.

Előbb gondolkozz, mielőtt otromba módon előadod magad ;)

2014. aug. 20. 23:44
 8/20 anonim ***** válasza:

Nem számítógépekről beszélünk hanem gitárokról, köze nincs hozzá.

Miért lenne drágább?

Azért mert:

"pl. veszek egy előre legyártott fender nyakat, kulcsokat, külön pickupokat,"

igen, és ha ezt összeadod, plussz "az elsőosztályú" faanyagot, plusz profi eszközökkel gépekkel legyártod. akkor kapsz egy árat amiből kapsz egy normális Fendert mondjuk, de valószínűleg még drágábban is jössz ki.

És akkor van egy home-made gitárod, sok pénzért, amennyiből esélyes hogy minőségibb kész hangszert kapsz.

2014. aug. 21. 16:37
 9/20 anonim ***** válasza:

Minek kérdezel, ha a te elképzeléseddel ellenkező válaszokat nem vagy hajlandó figyelembe venni?

Nevetséges egy számítógép összerakását egy gitárkészítéshez hasonlítani.

2014. aug. 21. 17:44
 10/20 anonim ***** válasza:
Asztalos alapok: a friss fa nem jó, hónapokig kell pihennie, lehetőleg szabályzott körülmények közt, az adott éghajlatnak megfelelő tárolási körülményeket (lakószobai főleg) szimulálva. Közben vetemedik, néha elég jelentősen is, mindenesetre hangszer ezután készülhet belőle, és nagyon jól jön, ha A+ minőségű az alapanyag. A megfelelő tárolás se filléres és az osztályon felüli alapanyag se korlátlanul hozzáférhető. Vehetsz jópár gyönyörű lapot és rudat (előtte jó utánanézni, melyik része való oda a fűrészárunak...), beteheted a nappaliba (ügyelve, hogy ne támadja meg semmi), száríthatod egy évig és kiválaszthatod a legkisebbet vetemedő, nulla csavarodásút, ha van, és nekiállhatsz a kezelésének, de az osztályos faanyag kis mennyiségben drágább lesz, mintha ipari szárítás után választanál egy perfektet előpácolva. És vetekszik ez is egy normális Cort árával simán, miközben a csomó szintetikus cuccot is használó Cort játszhatóságtól kezdve a beállíthatóságon és minöségen, tartósságon át a nyers megszólalásig mindenben szétaláz egy első épített hangszert igen nagy valószínűséggel. És ez nem sznobizmus! :)
2014. aug. 22. 07:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!