Óvilág (Afroeurázsia) vs. Újvilág (Észak- és Dél-Amerika, illetve Ausztrália) Melyik a jobb?
Részletezek:
A nagy világvallások, kultúrák a három "régi" kontinens valamelyikén alakultak ki, a lényegesen gazdagabb és hosszabb történelmük miatt. India, Kína, Közel-Kelet, Észak-Afrika: ezeken a helyeken már akkor is létezett civilizáció, amikor az Újvilág még teljesen lakatlan volt. Az afrikai birodalmak (Mali, Zimbabwe) nem gyakoroltak erős befolyást a világra, mégis előbbre jártak, mint például az inkák, eszkimók, aztékok, maorik. Viszont a belső viszályok, gyarmatosítás, illetve a diktatúrák hátráltatták ezeket az országokat, néha még a legszegényebbek közé taszították. Az amerikai kontinens fellendülése annak volt köszönhető, hogy Európában sem végtelen a nyersanyag-készlet, ergo máshonnét kellett importálni. A Levantei és a Hanza-kereskedelem jelentősége idővel háttérbe szorult.
Amikor Európában már nagyjában folyt az ipari forradalom, addig a nyugati kontinensen a bölényvadászokon, meg egy-két telepesen kívül semmi más nem volt lényeges az ember számára.
Igaz, manapság már az Újvilág gazdaságilag felért az Óvilághoz, illetve népszerűségben annál inkább, viszont ne feledjük, az előbbiekben egy gyorsan kolonizált, kreol társadalom löki a dumát, míg az utóbbiban egy összerendezettebb. (A helyzet országonként, régiónként, eltérhet.)
Milyen szempotból érdekel?
Gazdasági, kultúrális... és milyen jellemzők fontosak neked?
Ha csak "valamicskét" szívsz magadba, az sokszor kevés, vagy félrevezető lehet. Elegendően messziről szemlélve minden hibátlannak és tökéletesnek tűnhet!
"Én örülök, hogy óvilági vagyok, így sok kultúrából szívhattam magamba valamicskét!"
Most ez lett az indulóm:
Én örülök, hogy óvilági vagyok, így sok kultúrából szívhattam magamba valamicskét!
Én örülök, hogy óvilági vagyok, így sok kultúrából szívhattam magamba valamicskét!
Pont.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!