Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Miert volt voros a hold?

Miert volt voros a hold?

Figyelt kérdés
Most ahogy jottem haza fele, lattam hogy a hold ilyen voroses szinu es nagyobb mint lenni szokott. Ez mitol van? Meg csak telihold sincsen.
2014. júl. 21. 01:33
 1/3 anonim ***** válasza:
Mert az Vérhold volt, akit ilyenkor megharap egy vérfarkas az átváltozik.
2014. júl. 21. 08:28
 2/3 Egy ork ***** válasza:
Mert ránéztem, és elpirult. :)
2014. júl. 21. 10:18
 3/3 2xSü ***** válasza:
100%

Éjjel fél kettőkor írtad ki a kérdést. A tegnapi nap a Hold 23:54-kor kelt fel, így nem sokkal holdkelte után láttad a Holdat. Ilyenkor a Hold még közel van a horizonthoz.

Ahogy a Nap vörös napfelkeltekor és naplementekor, úgy a Hold fénye is ugyanígy viselkedik. Mivel nagyobb vastagságú légrétegen kell áthaladnia a fényének, ezért ezen jobban szóródnak a különböző hullámhosszú fényösszetevők. A kék fény jobban szóródik, a vörös összetevő kevésbé. (Ezért vörös a naplemente, és ezért kék az ég.)

Az, hogy a Hold a horizontnál nagyobbnak látszik, az is ismert illúzió. Valójában nem látszik nagyobbnak a Hold, ha kiméred, hogy hány fokot foglal az égbolton, akkor ez a szög nem lesz nagyobb, mintha a fejed felett lenne. Vagy ha fotót készítesz róla, és ott méred le a Hold képének átmérőjét, az sem fog változni. Viszont mivel a horizont közelében van, nem csak a Holdat látod, hanem más objektumokat is. Attól, hogy a Hold méretét jobban tudod viszonyítani más dolgokhoz, ettől nagyobbnak fog látszani. Lásd: [link]

2014. júl. 21. 10:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!