Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Latin vagy német? középsuliba...

Latin vagy német? középsuliba ezt a két nyelvet választhatom. és szeretném a könnyebben tanulhatót választani. Szerintetek melyik a könnyebb? és miért?

Figyelt kérdés
2014. jún. 4. 22:25
 1/5 kbija válasza:
A németet válaszd mert annak nagyobb hasznát veszed én szerintem!
2014. jún. 4. 22:34
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Mindkettőnek van haszna, s távolabbi célodtól függ, melyik lenne jobb.

Én idős vagyok, nem tudom ma milyen a nyelvoktatás, s ezen belül a latin.

Klasszikusan a latin nyelven keresztül egy igen értékes alapműveltségre is szert tett a nebuló. Meg aztán az európai nyelvek legtöbbje hasonló logikán alapszik, mint a latin. Latin alapon könnyebb megtanulni németül, angolul, franciául, spanyolul stb.

(Kérem, mielőtt gyorsan lefikázna valaki, ne tegye! Tudom, mit írok, s azt is hogy igazam van.

Ha csak meg akarod úszni a nyelvtanulást, akkor majdnem mindegy. Németül gagyogó emberrel gyakrabban találkozhatsz, mint latint hadoválóval. Ám ha egyiket sem akarod majd hasznosítani, akkor puhatold ki, melyiket tanítja lágyszívű tanerő.

2014. jún. 4. 22:58
 3/5 anonim válasza:

Attól függ, mit szeretnél. Mindegyiknek meg van az értelme. A német önmagában is hasznos, azonban csak kevés nyelv (holland, skandináv nyelvek) továbbtanulásakor hasznos a némettudás.

A latinnak nagyon sok haszna van más nyelvek (főleg az angol és az újlatin) latin eredetű szavainak megértéséhez, az általános idegen nyelvi szövegek kontextuális értelmezésében, ill. az általános, indoeurópai nyelvtanhoz való előkészítésében. Tehát ha sok nyelvet akarsz tanulni.

De nem feltétlen alkalmas a jelenlegi latinoktatás erre.

Az pedig, hogy a szavakat össze-vissza dobáló, dagályos stílusú irodalmi klasszikus latin, a maga bonyolult esetrendszerével, szórendi kötetlenségével és a többi újlatin nyelvhez képest életidegen szintaxisával közvetlen segítség lenne a későbbiekben pl. az olasz nyelv megtanulásában, abban én igen csak kételkedek.

2014. jún. 5. 16:10
 4/5 anonim válasza:
Én mindkettőt tanultam, mindkettőből van nyelvvizsgám. Azt mondanám, hogy a német talán könnyebb, mert nincs annyi eset, mint a latinban. Ám ezt is kell tanulni, nagyon szorgalmasan. A munkaerő-piacon a németnek nagyobb hasznát veszed, ha jól megtanulod. Az én latin nyelvvizsgám se érdekel senkit :D Viszont ez utóbbi sokkal szebb és pl Cicerót eredetiben olvasni nagyon nagy élmény :)
2014. jún. 5. 22:19
 5/5 anonim válasza:
Szerintem mindenképpen a németet válaszd..könnyyebb mint a latin.És kishiján majdnem világnyelv..a latin pedig holtnyelvnek számit..seholsem bennéd hasznát.:)
2014. júl. 1. 15:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!