Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Ti mit gondoltok a nyilvános...

Ti mit gondoltok a nyilvános fotózásról?

Figyelt kérdés
Például mentek az utcán és látjátok hogy egy modellt profi fotósok fotózzák! Mi a véleményetek, benyomásotok? Pozitív, esetleg negatív?

2014. máj. 17. 19:44
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

A feltett kérdésből (utca, egy modell, több fotós) nem tudod egyértelműen eldönteni a fotózás körülményeit. El tudsz képzelni - elméleti síkon - olyan felállást, ahol a háttérben sétáló gyalogos felismerhető? Remélem, el.

Azt is vegyük észre, hogy a jogszabály nem arról szól, hogy tilos valakit lefényképezni úgy, hogy tudomása van róla. Ez - sajnos? szerencsére? - úgy is tilos, hogy nekem nincs tudomásom arról, szerepelek-e a képen. Magát a fénykép elkészültét tiltja a törvény. Az csak másodlagos, bizonyítani tudom-e a helyszínen, vagy a bíróságon. Extrém példa: az emberölés sem csak akkor bűn, ha rád tudják bizonyítani.

Nyilván csak elméleti szintű a vita, de a jelenlegi jogszabály büntetendőnek nyilvánítja, ha fényképet készítesz rólam a nyílt utcán - ezt magyarázhatod akárhogy.

Kicsit kanyarodjunk el a feltett kérdéstől (modellfotózás), de maradjunk a jogszabálynál.

Tipikus turistafotók:

[link]

[link]

Nem hiszem, hogy bármelyik kép kimerítené a tömegfelvétel fogalmát, és azt is kötve hiszem, hogy a felismerhető emberek mind tudatában vannak annak, hogy ők szerepelnek a képeken - így aztán a beleegyezésük is kétséges.

Félreértések elkerülése végett: szerintem ezek a fotók így teljesen rendben vannak, ostobaság lenne mindenkit megkérdezni, vagy akár csak rájuk kiabálni, hogy Achtung, fotózok, fusson, akit zavar!

Ui.: "Az új Btk. életbelépése óta besétálok a képbe majd felháborodva feljelentéssel fenyegetem meg őket, ha véletlenül rajta vagyok egy képen." - iróniáról hallottál már?

2014. máj. 29. 17:18
 12/12 anonim ***** válasza:

Nem tudok elképzelni. Modellfotózáskor általában szűk rekesszel készítik a modellfotókat, szűk vágással (teleobjektív), ha nem állsz közvetlenül a modell mellé, átlag 90% esélyed van rá, hogy ne szerepelj a képen és kb. 100% arra, hogy amennyiben mégis szerepelsz akkor nem leszel felismerhető. Ha a maradék tíz százalék bejön, akkor nem Te leszel az egyetlen egy forgalmas utcán, tehát tömegkép készül, ami megengedett. Arra persze továbbra sem válaszoltál, hogy konkrétan milyen hátrányod származik abból, hogy szerepelsz egy fotón amit valószínűleg soha az életben nem látsz majd viszont, innentől kezdve pedig ezt az emberöléshez hasonlítani nevetséges, hiszen elég nyilvánvaló, hogy milyen hátránya származik valakinek abból ha megölik.

A PTK semmit sem nyilvánít büntetendőnek, nem bünteti, legfeljebb tiltja az adott fénykép elkészültét, azt is csak akkor ha bizonyos feltételek fennállnak (ezekről feljebb már vitatkoztunk, de érdemben nem tudtad megcáfolni az állításaimat csak újabb és újabb módon próbáltad megváltoztatni az alapfelállást amiből a vita kiindult). Egyébként a legrosszabb ami ilyen esetben történhet a fotóssal, hogy a bíróság kötelezi arra, hogy törölje az adott fényképfelvételt. Kártérítést abban az esetben kérhetsz ha bizonyítani tudod, hogy ezzel neked kárt okozott, viszont ehhez meg szükséged lesz arra, hogy valamilyen formában meghatározd azt az összeget, amilyen mértékben ezzel neked kárt okozott. Segítek: ez az a pont ahol még mindig rajtad röhögnek a tárgyalóteremben és a bíró is csak azért próbálja magát visszafogni mert nem illik röhögnie. Ez a történt totál nem arról szól amilyen irányba Te épp próbálod kicsavarni.

Az első képen egyébként 16 ember szerepel, és ezáltal bármilyen bíróság előtt bőven kimeríti a tömegkép fogalmát, ráadásul egyikük sincs kiemelve semmilyen formában, a másodikon 33, tehát ugyanez a helyzet sőt...

"Félreértések elkerülése végett: szerintem ezek a fotók így teljesen rendben vannak, ostobaság lenne mindenkit megkérdezni, vagy akár csak rájuk kiabálni, hogy Achtung, fotózok, fusson, akit zavar! " Ez pontosan így van.

Ja, hogy most már irónia. Érdekes. :)

2014. máj. 29. 17:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!