Mit jelent az, hogy: "Isten nem ver bottal." és mire szokták mondani?
Figyelt kérdés
2008. júl. 28. 22:00
1/13 anonim válasza:
Ha valakivel folyamatosan rossz dolgok történnek, tehát meghal valakije, elszegényedik, balszerencséje van stb. arra szokták mondani.
2/13 anonim válasza:
Ha valaki rosszat tesz, majd tortenik vele valami rossz, amit nem ember kovet el ellene(pl:betegseg, stb.)
3/13 anonim válasza:
Mindig visszaüt, ha rosszat teszel, előbb vagy utóbb.
4/13 anonim válasza:
Alapvetően arra szoktak vele utalni, hogy Isten büntetése nem mindig tisztán felismerhető formában érkezik (Lángcsóva az égből.), hanem finomabb, rejtettebb formában, mint például betegség, vagy balszerencse.
5/13 A kérdező kommentje:
köszi mostmár értem...
2008. júl. 29. 11:37
6/13 anonim válasza:
Én úgy szoktam használni, hogy "Isten nem bottal ver, hanem hülyékkel"
7/13 anonim válasza:
úgy kell érteni,h ha például vkit megversz,akkor Isten nem úgy fog büntetni,h téged is vki megver...hanem vmi olyat adhat,amire te soha nem jössz rá,h azt a "megverésért" kaptad.szal Neki sokkal jobb módszerei vannak,mint az embernek,h "szemet szemért,fogat fogért"
8/13 anonim válasza:
arra szokták mondani, hogy ha valaki másokat sértő módon, gonoszul viselkedik, az az élet más területein is rossz, többnyire önző döntéseket hoz, és saját magát fogja előbb utóbb balsorsba dönteni.
9/13 Vree válasza:
4es válasza a jó. :) "Isten büntetése nem a várt irányból érkezik."
A mondás teljes alakja:
Isten nem ver bottal; hátbavág karóval.
Tehát pl ha elcsórtam a szomszéd almáját és utána beverem a lábam, az egy "Isten nem ver bottal" helyzet; nem közvetlenül az almalopás következményeként bűnhődtem meg, de mégis így vagy úgy az ég megbüntetett.
10/13 anonim válasza:
Vagy pl. egy ismerősöd meglop, alád tesz majd másnap hirtelen beteg lesz, kirúgják a munkahelyéről, balesetet szenved, az is egy isten nem ver bottal helyzet. Ezt egyébként a higgadt emberek is szokták mondani. Pl. egy ismerős kib*szik vele és a károsult nem tesz semmit mert, "isten nem ver bottal".. :) Velem pl. pont tegnap történt hasonló és "be is vált"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!