Holtig tartó haszonélvezeti jog. Milyen lehetőségeim vannak?
Figyelt kérdés
Én vagyok az ingatlan tulajdonosa, az egyik hozzátartozómnak holtig tartó haszonélvezeti joga van az ingatlan felett. Milyen lehetőségei vannak a haszonélvezőnek? Eladhatja a tulajdonos felől az ingatlant, amennyiben életvitelszerűen és ott laknak? Köszönöm a válaszokat!2014. ápr. 25. 22:33
1/3 A kérdező kommentje:
Egy kicsit rosszul fogalmaztam. A tulaj életvitelszerűen az adott ingatlanon él, a haszonélvező teljesen máshol.
2014. ápr. 25. 22:34
2/3 anonim válasza:
A haszonelvezo nem adhatja el a hazat.
3/3 anonim válasza:
Amíg a haszonélvezeti jog rajta van, addig a tulajdonos csak annyiban használhatja az ingatlant, amennyiben a haszonélvező erre nem tart igényt.
A haszonélvezeti jog nem átruházható, arról csak lemondani lehet. Így a haszonélvező nem tud semmit eladni, viszont ha igényt tart rá, akkor az ingatlant bérbe adhatja, a tulajdonosnak csak előbérleti joga van ugyanazon az áron.
Eladni a tulajdonos adhatja el az ingatlant, de a haszonélvezet, mint teher rajta marad, így legfeljebb nyomott áron adhatja el, ha egyáltalán lesz rá vevő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!