Mit jelent pontosan a k. csög szó?
én úgy tudom hogy a b.zi aki k.csögöt tolja meg :D
de akkor mért használják egy emberre a k.csög b.zi szót ?
váza
de lehet köcsög : bu.zi
Darth Vader
ne ocsáá be XD
am tom csak kíváncsi voltam mit írtok bazeeg :D
köcsög (főnév)
Fájl:Köcsög.jpg
1. Magas cserépedény, amely alul öblös, nyakánál elkeskenyedő, bő szájú, általában egyfülű, de lehet fületlen is. Leggyakrabban (faluhelyen) tejet, tejfölt tartanak benne.
Az éléskamra hűvösében megaludt a tej a köcsögben. Az asszony kirakja a köcsögöket száradni.
2. Argó: Homoszexuális férfi, aki a női szerepet alakítja.
A köcsög másnak is felkínálkozik. A börtönben az új rab nem akar köcsög lenni.
3. Régies, elavult: Karimás férfikalap, főleg fekete selyemanyagból készült, magas, henger alakú, lapos tetejű kalap.
A bűvész a köcsögjéből veszi elő a nyulat. Az úrfi köcsöggel a fején megy el a színházba.
Eredet [köcsög < ómagyar: köcsög < ősmagyar: köcsöge, köcscse, köcsök (köcsög) < dravida: kuduvei, kudukkei (köcsög < tök-edény)]
Eredet: Csak a reklámmentes WikiSzótár.hu felhasználóinak. Regisztráció/Belépés: itt.
köcsög (melléknév)
1. Magas cserépedénnyi (folyadék, szemes anyag, mennyiség), amennyi egy ilyen tárolóedénybe belefér.
A gazdaasszony félretesz két köcsög tejet megaludni. A lefejt tejből végül fél köcsög tejföl lett.
2. Argó: Alattomos, aljas (ember), aki burkoltan romboló alak.
A köcsög őrmester mindig kitol az újoncokkal. A köcsög cellatárs átveri a rabtársát.
3. Argó: Nagyon buta (személy), aki rendkívül ostoba.
A köcsög inasnak hiába magyarázza a mester a fogásokat, képtelen felfogni. Egy köcsög kezdőt könnyű átverni.
4. Argó: Ellenszenves (megnyilatkozás, tett, viselkedés), ami megütközést vált ki a jóérzésű emberekből.
A köcsög beszóláson mindenki megbotránkozott, aki ott volt. A suhanc köcsög viselkedése felháborítja a jelenlevőket.
- tehát a melléknévi része szemét alak aki mindenbe beleüti az orrát. az hiszi magáról ő az ész a világosság- egyébként sunyi aljas, alávaló - egy "senki" --
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!