Google képkeresőben talált képeket felhasználhatok legálisan nyilvános megjelenésre? (plakát/kiadvány, stb? )
Nem. Kizárólag akkor, ha egy olyan oldalon találtad, amelyben a felhasználási feltételekhez a jogtulajdonos azt írta, hogy szabadon, bármilyen célra és mennyiségben, a kereskedelmi célt is beleértve felhasználhatod. Ezen felül ténylegesen is ez a valóság, nem csak kamu. Mert sajnos olyan is van.
Plakátra nehéz találni neten képet. Egy A/2-es plakátot kitöltő kép natív mérete kb. 100 Mb. (kb. 5000x7000 pixel)
Nem, a google képkereső találatai között nagyon kevés a szabadon felhasználható.
Ha ragaszkodsz egy adott képhez, mindenképp lépj kapcsolatba a jogtulajdonossla, ellenkező esetben az esetleges licencdíj sokszorosát fogják veled megfizettetni kártérítés gyanánt.
És ez bizony már Magyarisztánban is így van - ha lebuksz, nagyon ráfázhatsz.
Második vagyok, nem akartam sztorizni, de a harmadikhoz kapcsolódva:
Dolgoztam egy helyen, ahol a grafikus egy amerikai oldalról használt fel képeit haza plakáthoz. Csak az volt a bibi, hogy a képen látható modell magyar volt, s pont akkor látogatott haza, amikor a plakátok kint voltak.
Nagyon csúnya kártérítési per lett belőle, amit el is vesztett a cég. Több milliós összegről van szó.
----
Ettől függetlenül nagyon sok lopott képet használunk fel, bízva a szerencsében. Nyomtatott sajtóban, s weben is.
Ahogyan van szöveges plágiumfigyelő, már képekre is kitalálták, s a fotóügynökségek használják is.
A szerzői jog elvonható, de vékony a határvonal. Ha csak levágsz belőle, vagy rátöltesz, megváltoztatsz színeket, az nem elég. Van most kint fotóm a neten, amelyet hat különböző képből szerkesztettem egybe. Nem montázs, hanem összeolvadó, realisztikus. Pl. utca, másik névtábla, autó más képből, vezetője megint másból, a felhők rajzoltak. De még így is rizikós.
"Ettől függetlenül nagyon sok lopott képet használunk fel, bízva a szerencsében."
Sajnos a tapasztalat az, hogy a többség egyszerűen tudatlan, és azt hiszik (őszintén), hogy amit a neten találnak és nincs ráírva hogy "copyright gipsz jakab műve", az szabadrablás tárgyát képezi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!