Van valaki aki ért a nyelvészethez?
Ezt a házit kaptuk és igazából nem megy,szóval örülnék ha valaki megtudná nekem magyarázni vagy megoldaná nekem.
Keress minimum egy, maximum három igét!
Derítsd ki a választott igé(i)d kötelező vonzatait (az alany mindig az!), fakultatív vonzatait és lehetséges szabad bővítményeit! Állításaidat a Komlósy-féle vonzatpróbákkal és példamondatokkal igazold!
Ige...Vannak mozgás- és létigék, azaz az a szófaj, amelyik mozgást jelent (futni, enni, tudni, lustálkodni) vagy állapotot, létezést jelent. (lenni, maradni, válni)
A vonzat meg az, ami egy igéhez kötelezően jár. Nem minden igének van vonzata, van olyan, aminek lehet és van, amelyiknek kötelező.
Mondjuk legegyszerűbb egy mozgásige igekötővel: átmenni valamin, lemenni a lépcsőn, felmászni a fára.
De van egy csomó egyéb: ajándékot venni valakinek, szólni valakinek, megismerni valakit, adni valamit valakinek.
ZSeniális, úgy látom, hogy az alanyt kötelező vonzatnak tekintik, a pók mászik, kötelező, a falon, fakultatív. (Kezd olyan baromság lenni, mint a francia...mi lesz a hiányos mondatokkal?? Ne törődj velem, csak morgok)
Na, megfogtak, a lehetséges szabad bővítményről fogalmam nincs - hacsak nem az, hogy A pók gyorsan mászik a falon délután öt után. (gyorsan és délután öt után)
Komlósyról még életemben nem hallottam, Oroszból és franciából vagyok nyelvész...ha valaki még jönne, jól járnál. :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!