Miért nem az egyszerűbb módon mondják sokan az órát? Idegesítő pl ez: háromnegyed öt lesz hét perc múlva. :D aha jólvan.4:38 és kész.
Törekszik minél egyszerűbb életet élni, vannak ilyenek. Én pl. azt nem értem, miért kell mindent bonyolítani, mint a példa is mutatja.
Nem nehéz átszámolni fejben, de tök felesleges, csak belezavarja az aljanépet a dolog. :D
Az egyszerűsítésre törekvés normális, s nem új keletű dolog. De Magyarországon nem volt szokás percekben számolni az időt. Ez a katonaságból terjedt át előbb angol nyelvterületen, később pedig világszerte. Hol erősebben, hol gyengébben kiszorítva az inkriminált időmeghatározást. Írásban pedig megjelent egy szörnyszülött is, ez pedig a helykitöltő nulla: 2013.01.05. január 5. helyett.
A perceknek régebben nem volt olyan jelentősége, mint ma. Fertály óra múlva itt vagyok. Ha negyedórás közöknél pontosabban akartak meghatározni egy időpontot, akkor azt a negyedekhez viszonyították. Ez főleg az iparosodás következménye. A disznó nem 4 óra 36 perctől eszik, de a vonat érkezhet akkor. Így jött aztán a fél öt után hat perc. Sajátos az egész órától visszafelé számolás is. Ugyanezen gyökerekre visszavezetve. Ahogyan írod is. Háromnegyed öt, s azt finomítva a perccel.
Olyant nem lehet mondani, hogy most mennyi van. A 4 óra harmincnyolc perc is valamihez képest. Éjfél múlott 4 órával és 38 perccel.
Kis színes: A Szabadeurópa rádióban mind kétféleképpen mondták az időt. Így: Fél öt múlott nyolc perccel, tizenhat óra harmincnyolc perc.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!