Hogyan tudnám megmenteni édesanyámat egy mlm (multi-level marketing) cégből?
Édesanyám nagyjából két éve csatlakozott egy mlm rendszerű céghez, és mi (a családja) már akkor is furcsállottuk, de nem mertünk ellenkezni. Az idő során (már elég hamar) kiderült számunkra, hogy ez átverés, mert pénzt és még annál is több energiát fektet bele, de nagyjából semmit nem keres vele, vagy ha igen, az is minimális.
Ez odáig fajult, hogy nyár elején megkérte édesapámat, hogy a megtakarított (kb. 25 év alatt) pénzét adja oda megélhetésre, hogy ő csak ezzel tudjon foglalkozni, ne kelljen dolgoznia máshol, és akkor csak ezzel foglalkozhat. Megígérte, hogy nyár végére keres majd annyit, hogy könnyedén vissza tudja majd adni. Természetesen ez nem történt meg, de nem lehet rákérdezni, nem lehet szembesíteni. Minden ilyen próbálkozás kudarcba fullad, sértődés-veszekedés lesz belőle (főleg, hogy "enyhe" agymosós technikával a cég még hangsúlyozza is, hogy ne törődjenek vele, ha akár a család, akár a barátok el próbálják tántorítani őket, mert számítaniuk kell rá, hogy ők lesznek a fő akadályok).
Mit lehet itt tenni? Ez már pszichés betegség?
Értem a problémád. De te is értsd meg, hogy ő most belekerült valami olyan állapotba ami egyáltalán nem normális.
Amikor megismerkedtem az MLM-el, akkor kellett váltottam munkahelyet. Ahová átmentem ott nem szerettem dolgozni, végül kirúgtak. Mit mondott a szponzorom? Először is megkérdezte, hogy mit tanultam az esetből, majd azt, hogy keressek másik munkát és úgy csináljam tovább.
Végül sosem foglalkoztam az üzleti részével igazán csak az első üzleti szintig azóta vásárló vagyok.
Én itt ezt a hozzáállást látom, hogy nem arra buzdítják az embert, hogy hagyjon hátra mindent és mindenkit és ne foglalkozzon a családdal, munkával stb.
Anyudra most csak a szponzora tud hatni (sajnos), ha meg ő nem mondja neki, hogy dolgozzon mást mellette, akkor legfeljebb a saját kárán fogja megtanulni.
Azért kérdeztük, hogy melyik cég, mert az sokat elmond. Nem a cég lejáratása miatt.
Csak pár alap kérdés.
Anyud megkeres ezzel legalább havi 20 új embert? Ha nem, akkor ő nem dolgozik csak úgy tesz mintha.
Ha igen és nincs eredménye, akkor pedig a hiba máshol van. Lehet a termékekben, a cégben, a szponzorban, rosszak a munkamódszerek vagy pont anyud nem jól csinál valamit, vagy csak több embert kellene megkeresni.
Milyen termékcsaládról van szó amit meg lehet vásárolni?
És mi van, akkor hogyha nem adtok neki pénzt? Akkor hogyan fog megélni?
Az a helyzet meg ismerős, hogy nem látja be, hogy nem megy neki valami, de ennek semmi köze nincs az MLM-hez. Láttam én már bőven ilyet máshol is ami mégcsak nem is értékesítés volt.
Még egy kérdés. Amikor kórházba kerültél nem kérted, hogy maradjon ott?
Ha igen és elment, akkor neki tényleg komoly problémái vannak. De ezért nem az MLM a felelős, hanem ő saját maga csak sajnos nem veszi észre.
Vannak ilyen emberek, más az alkoholba bolondul bele ő meg ebbe.
Az nem lehet, hogy ti reagáljátok vagy reagáltátok le ezt rosszul? Mert lehet, hogy eleve a megközelítés volt rossz. És ő azt látta, hogy egyből le akartátok beszélni róla. Mivel ez az alapreakció a legtöbb emberben. Főleg, mert az sem tudják, hogy ez micsoda csak úgy gondolják, hogy ez valami iszonyat rossz.
Talán el kéne menni vele előadásokra és az ott elhangzottakról beszélgetni vele. De ha ott azt mondják, hogy hagyja hátra a családját és az ne érdekelje, akkor azzal a céggel komoly gondok vannak.
Persze ez csak az én kis agymenésem mivel még mindig nem tudni, hogy melyik cégről van szó. Amit még mindig nem értek, hogy miért nem árulsz el. Írd meg pm-ben, nem fogom ide kiírni.
Kedves Kiss Iskolás!
A cég nevét elküldtem pm-ben!
Alapvetően az a baj, hogy nem halad előre, bár sok energiát feccöl bele. Azért nem egyébként, mert arra épít, hogy majd alatta lévő embereket segítgeti, meg másokra figyel, közben meg magára is elég sokat, és a nap csak 24 órából áll... (Ez most nem tudom, mennyire lett érthető.)
Ismétlem, dolgozgat mellette ő is, az utóbbi időben (elmúlt egy hónap) nem tudom, mert elköltöztem otthonról tanulni más városba, és rengeteget telefonálunk, de ha kérdezek, azt mondja, hogy "Majd nemsokára már lesz eredménye, de nem akarom elkiabálni." Csakhogy ezt hallgatjuk a kezdetek óta kb.
Nem arra buzdítják, hogy hagyjon minden mást hátra, de a sikersztorikat mutogatják, mint egy rossz reklámban, hogy ha csinálod, ide juthatsz, de nem jut mégse oda. És a sok agymosós szövegen a család nyilván átlát, és erre felkészülve mondják, hogy lehet, hogy a család megpróbálja majd őket lebeszélni, de majd ők bebizonyíthatják, hogy nem volt igazuk... Ez nagyon durva szerintem!!! (Sokáig volt a háttérképe egy a cég által körbeküldött kép, amiben egy úton próbál valaki keresztülvágni, fölé van írva, hogy "Te", az út végén ott a Cél felirat, és az út mentén vannak az akadályok, és föléjük van írva, hogy "Barátok", "Család"... Mintha ezek a dolgok a karriered útjába állának. Botrányos. Aztán itt nagyon kifakadtam, és akkor leváltotta a háttérképét a cég egyik termékére (valami telefonkészülék).
Az a baj, hogy a saját kára a családot is veszélyezteti, elvégre az összes megtakarított pénzt épp feléljük, és aztán mi történik, ha valaki megbetegszik (mind a négy nagyszülőm él) súlyosan és gyógyszerek kellenek neki, vagy ... vagy bármi történhet, és neki se rendes állása, se pénze.
Sok új embert keres meg havonta, nem tudom, mennyit, sokat, de azokat nem közvetlenül maga alá építi be, vagy hát én ezt veszem ki a szavaiból, bár nem nagyon értem az egészet... Hanem a saját maga alatti alatti emberek alá... ??? Mintha ők építették volna be. Nem értem...
Apukám dolgozik, de az kb. semmire nem elég egy családban két gyerekkel és négy nagyszülővel. :/
Rosszul írtam korábban, nem telemarketing, hanem telekommunikációs cégről van szó (véletlenül írtam ezt, már összezavarodtam a kifejezésektől), tehát telefonos-internetes szolgáltatásokat, készülékeket ajánlanak, illetve úgy tudom, terjeszkednek más irányba is lassan.
Lehet, semmi köze a dolognak az mlm-hez, de akkor sem jó ez így, és akkor is kell ezzel valamit kezdeni, amire nincs ötletem.
Igen, a kórházban kértem, és maradt is velem. (Felnőtt kórházba kerültem, akkor még gyerekként, és nagyon féltem. Vagyis most is félnék, de jó ürügy volt kikönyörögni, hogy maradhasson, hogy még nem vagyok felnőttkorú.) Pontosabban első éjszaka intenzív osztályon voltam, nem kértem, hogy maradjon, de ott tilos is.
Amit pm-ben megválaszoltam, itt is megteszem, vagyis rákérdezek: hogy érted, hogy rosszul közelítjük meg? :)
Anyukádnak el kell mondani, hogy ez a távközlési MLM cég nyugaton lehet, hogy működik, de itthon nem, mert nincs elég szolgáltatása. Itthon csakis a belépési 80ezrek szétosztásából van pénz, tehát itthon ez pilótajátékként működik.
Anyukád tisztában van azzal, melyik szinten a szerződéses havidíjak hány százalékát kapja ő meg. Számoltasd át vele, hogy egy 100e lakosú (30 háztartás) nagyvárosban, (amiből nincs sok, ugye...) ha szuper-elterjedt lenne a cége és elérne 10% piaci részesedést, (ez 3ezer ügyfél) ÉS MINDEN ÜGYFÉL őalá tartozna, mennyi lenne a (passzív) jövedelme.
Hiedelmekre, szóbeszédekre meg kár alapozni, hogy mondjuk de majd nemsokára jön ez, meg nemsokára jön az... Legalábbis egy család megélhetését erre alapozni felelőtlenség.
Ha két év alatt nincs eredmény, akkor valamit nagyon rosszul csinál.
A marketing tervet szerintem ő sem érti. Az ilyen rendszert, mint ami a cégnek van elég nehéz átlátni, mivel 3 dimenziós és nem 2, mint az általában szokott lenni.
Ami a legnagyobb hiba azt ő sorozatosan elköveti. Azt várja, hogy az alatta lévők fognak dolgozni és abból lesz pénze. Nos aki így gondolkodik az sosem ér el eredményt. Gondolom, hogy olyan emberekkel tölti el az idejét akik csak az idejét rabolják, vagyis nem dolgoznak csak úgy tesznek mintha. Abban a rövid időszakban amíg foglalkoztam az én cégemnél az üzletépítéssel én is elkövettem ezt a hibát, de szerencsére rájöttem erre.
Erre akár rá is kérdezhetsz, hogy azokkal az emberekkel foglalkozik-e akik tényleg dolgoznak vagy csak az idejét rabolják. Persze valami más formában.
Te attól próbálod őt megóvni, hogy egy vállalkozásban kudarcot valljon. Ami érthető, de tényleg az ilyen emberek fogják vissza azokat akik sikert akarnak elérni. Ez nem csak az MLM-re igaz. Sok vállalkozás működik veszteségesen évekig mire jön az áttörés és pozitív lesz a mérleg.
Viszont 2 év után már nem lehet erről beszélni egy MLM cégben. Ahogy az előző is írta annál a cégnél sok a probléma nem csak Mo-on.
Engem is a piramisjátékokra emlékeztet még ha nem is az. A szolgáltatásukra tényleg nem sok igény van itthon.
Amit tehetsz, hogy érdeklődsz az iránt amit csinál. De őszintén és nem kritizálod hanem kérdezel. Ez az ami nagyon nehéz és sokan nem tudják.
Kérdezd a cégről, hogy milyen szintek vannak, mit akar elérni és mikorra? És kérdezd meg, hogy teljesen biztos-e abban, hogy ezt eléri? Ha bizonytalan, akkor mond neki, hogy ez bizonytalannak tűnt. Egyáltalán miért csinálja, mit profitált az elmúlt két évből? A lényeg, hogy neki kell kimondania azt, hogy semmi értelme. Ha te mondod, akkor jön az ellenállás ez egy természetes emberi reakció.
Az alkoholistának is hiába mondják, hogy az addig nincs eredmény amíg ő maga nem mondja ki, hogy alkoholista.
Ezt is itt tanultam meg, vagyis tanították ezt a suliban is csak, akkor még nem értettem meg. Amikor én kb ennyi idős voltam, akkor én is azt gondoltam az MLM-ről, hogy mekkora egy hülyeség és átverés.
A fenti az egyébként kommunikáció és kérdezéstechnika. Aki jó ebben az ki tudja mondatni vele, hogy ez így nem jó, viszont a folytonos kritizálás csak még rosszabbá teszi a helyzetet.
Ehhez talán még túl fiatal és tapasztalatlan vagy. Persze lehet, hogy tévedek, csak abból gondoltam, hogy azt kédezted, hogy hogyan lehet rosszul megközelíteni. Ha mindig veszekedés lesz belőle, akkor biztos, hogy rossz a megközelítés és ezzel pont az ellenkező hatást lehet elérni.
ma 18:16
Jajj, de jó hogy nem arról a cégről van szó!
Kedves Kiss Iskolás!
Köszönöm odafigyelő, kimerítő válaszodat! Tévedsz valóban, mert mindent értek, és a segítséget azért kértem, mert én eddig a megoldásig nem jutottam el, nem húztam párhuzamot olyan könnyen, mint Te, de köszönöm. Ismertem ezt, és értettem-értem is, csak azért kérdeztem, hogy érted a rossz megközelítést, mert nem értettem a szempontot, a kontextust, amiben ez a rossz megközelítés szerepel, elég tágnak tűnt még a szűk téma ellenére is, ezért kértem konkretizálást. :)
Még egyszer köszönöm a tippet, ha bárkinek bármi egyéb ötlete van még, azt megköszönöm! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!