Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Miért van vagy miért alakult...

Miért van vagy miért alakult ki a j és az ly?

Figyelt kérdés
egy gondolkodó pillanatomban lettem kíváncsi erre a kérdésre...
2009. nov. 2. 19:38
 1/8 anonim ***** válasza:
27%

hogy megkeserítse az életem :):D:D:D

13/l

2009. nov. 2. 19:39
 2/8 anonim ***** válasza:
65%
Csak hogy illetéktelenek ne tanulhassák meg olyan könnyen a nyelvünket, más nemzetek is alkalmaznak ilyen trükköket. És a nemzetidegen elemeket is könnyebben kiszúrhassuk.
2009. nov. 2. 19:44
 3/8 anonim ***** válasza:
65%

A japán katakana táblázatba is van olyan szótag amit ugyanúg kell kiejteni de máshogy kell írni..nemis 1..a szabályára még nem jöttem rá :D

(első voltam)

2009. nov. 2. 19:48
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

én úgy hallottam, hogy réggebben máshogy ejtették kicsit a ly-t, nem sima j-ként, szóval szóban is meg volt különböztetve a kettő, de pontosan sajnos nem tudom, hogyan.

Régebben amúgy még voltak olyan igeidőink is, amiket már nem használunk, ez is érdekes :)

2009. nov. 2. 19:50
 5/8 anonim ***** válasza:

Régen ez két külön hang volt.

Az ősmagyarban minden hang pontosan 1 betű (jel) volt - és elég sokáig tartott, valamint sokféle (latin betűs) átmeneten ment keresztül, míg kialakult a mai írásmód.

Van még több ilyen: pl. "e" hangból létezik vagy 3 fajta - csak ezek már eltűntek a mai nyelvből (csak tájszólásban van még meg).

2009. nov. 2. 22:16
 6/8 anonim ***** válasza:

Ma már az un. irodalmi nyelven írunk és beszélünk.(Eltekintve az idétlen szopcsi,telcsi féléktől )

50-60 évvel ezelőtt pedig az emberek többsége a helyi tájszólást beszélte ( nem csak a parasztok,hanem a tanult emberek is.)

Én még úgy tanultam,(1941-48 )hogy azokat a szavakat kell- kevés kivételtől eltekintve- amelyek j-vel és Ly-nal is értelmes szavak.

Csak J lehet pl. jó- ló,táj-tál,haj-haé stb.

Csak ly lehet:gólya vagy góla is,helyes vagy heles,hülye vagy hüle, stb. ugyanazt jelenti.

Ma már senki sem beszél így,tehát ez a szabály (szabál) elavult.

2009. nov. 2. 22:27
 7/8 anonim ***** válasza:
A sima j-t régen is így írták, és ejtették, az ly-t viszont régen lehetett simán l-nek is ejteni. Szóval ami értelmes úgyis, az ly. :)
2009. nov. 2. 22:37
 8/8 anonim válasza:

[link]

Itt a válasz.

2009. nov. 3. 00:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!