Az koncentrácios táborokban fogvatartottaknál miért nem alakult ki stockholm szindróma?
Szerintem kialakult valakinél.
Nekem meg az a furcsa, hogy egy nép hogy hagyhatta magát bevagonírozni, "vágóhídra" terelni, mint egy marhát.
Vagy miért nem volt több lázadás.
Ez is valahol Stockholm szindróma, csak kicsiben.
19.54. Ma hogy hagyja a nép,hogy nyomorba taszítsák?
Vagy a Rákosi-korszakban miért nem lázadtak fel? 8 év kellett az 56-.os forradalomig.
A zsidók pedig nem tehettek semmit a deportálások ellen.
Amikor gettókba zárták őket,kísérték az állomásra,bevagonírozták őket mindig fegyveres német katonák kísérték őket. Ha valaki kilépett a sorból,puskatussal lökték vissza.
Legalábbis a mi városunkban így volt. Gondolom,hogy másutt is.
Az emberben erős az élniakarás ösztöne,ésremélték,hogy életben maradnak. Különben sem volt szó koncentrációs táborról,családok szétszakításáról stb. A hivatalos verzió az volt,hogy Németországba viszik őket dolgozni.
Az állomásunkra egy szerelvény érkezett,marhavagonba zárt rabokkal. Amíg a mozdony vizet-szenet vett fel, a német tisztek a restibe mentek enni-inni.
A bezárt rabol vízért könyörögtek. Valaki kinyitotta a vagon ajtókat,és rabok kiugráltak a kocsikból. Sokan a közeli temetőbe próbáltak menekülni.
A németek 300 rabot lelőttek. Nem mindegyikük volt zsidó.
"Ma hogy hagyja a nép,hogy nyomorba taszítsák?
Vagy a Rákosi-korszakban miért nem lázadtak fel? 8 év kellett az 56-.os forradalomig. "
Igaz, amit írsz, és nekem ez is furcsa.
Lehet, azért, mert fiatal vagyok, de nem tudok sírás nélkül végignézni egy deportálásról szóló dokumentumfilmet.
Biztos, hogy a zsidók fokról-fokra szoktak hozzá ahhoz, hogy nem emberként, hanem állatként bánnak velük.
Először a Zsidótörvények, aztán a gettók, deportálás, és a végén az éhezés és az embertelen bánásmód.
Nyilván apránként történt, megszokták az egyiket, aztán jött a másik, és így tovább.
Na, de ez ugyanolyan, mint a bántalmazott, megvert, agyonvert nők.
Velük sem az van, hogy az első alkalommal agyonveri őket a férjük.
Gondolom először csak sértegeti, aztán lökdösi, aztán megpofozza, megrugdossa, végül agyba főbe veri.
Aztán úgy megüti, hogy a nő meghal.
Szerintem ez lehetett a zsidókkal is.
Valahol megszokták.
Igen, ilyen az ember.
Bízni akar, és élni akar, hinni akar.
És nem veszi észre a veszélyt.
Mert alkalmazkodik.
Ez az emberi természet áldása és átka is.
"A Stockholm-szindróma olyankor léphet fel, amikor a sok bántás mellett a rab figyelmet, néha előforduló felületes kedvességet tapasztal a rabtartója részéről, ugyanakkor teljesen ki van szolgáltatva neki, az élet-halál ura felette."
A zsidók nem kaptak figyelmességet, a németek úgy bántak velük, mint egyszerű tárgyakkal, munkaeszközökkel. Persze volt egy-két emberségesebb német katona is, velük szemben valószínűleg ki is alakult ez.
egy bizonyos szinten kialakult.
pl átvették egy idő után őrök gesztusait vagy szóhasználatukat mittomén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!