Ki, és hány nyelvet írt életében?
Én 10 éves vagyok, és eléggé sokat írtam már.
nem teljesen írtam meg, csak az alapszavakat.
Van az idnu, és még nagyon sok más, csak azoknak nem adtam még nevet.
Szeretném, ha azt is leírnátok, hogy hogyan tudtok nyelvet írni.
Nem így: Ghjdhfhfhggéhdh, hanem így:(normálisan)
Egos c qanä ä'lobo grä noml. Ze alläm op trebin änju boqaw.
Előre is köszi, ha írtok! NORMÁLIS VÁLASZOKAT KÉREK!
Zseni vagy!
Meghaladtad a korodat. :-)
Nem zseni, kérem!
De az igaz, hogy a korát meghaladta. De azt se felejtse el, hogy a lassú-lassú evolúció előrehaladtával egyre több gyerek van ezzel így (a természet ezekre próbál szelektálni), majd így a szint is egyre megy fel.
Egyszóval azért, mert hobbi szinten még ez érdekel, közel se szálljon a fejedbe a dicsőség mámora, de egyébként attól még tényleg értelmes vagy/lehetsz.
Engem 20 évesen kezdett el most érdekelni a dolog.
Kaptam is itt egy választ a gyakorikérdések.hu-n, azt mindjárt fel is kutatom, és majd belinkelem.
"Van az idnu, és még nagyon sok más, csak azoknak nem adtam még nevet."
Ilyeneket ne írj, ez itt teljesen irreleváns. Nem vagyunk ott melletted, hogy tudjuk, hogy miről beszélsz. (de még inkább ott se)
"Én 10 éves vagyok, és eléggé sokat írtam már.
nem teljesen írtam meg, csak az alapszavakat."
Ez viszont így nem jó hozzáállás. Szóként is felfogható betűhalmazokkal még nem megyünk sokra, mégha azoknak van is egy, de önkényes megfeleltetése.
Először tessék a nyelvtant, a fonetikai, gramatikai, írásbeli és egyéb nyelvtani szabályokat kidolgozni, és azokat se úgy, mint egy háromfejű sárkány mesét: Legyenek benne összefüggések, logikai kapcsolatok, következetességek a dolgok, szabályok között.
Nem is kell messzire menjél, figyeld meg pl. csak a magyar nyelvünket:
kerek - kerék - kör - gömb (zöngétlenből zöngés lett) - görbe - gurul....
ér, megéri, megéri a korát, érvényes (az ér egyébként az egyik legtöbbször használt abszolút tő, még egészen az ősöktől ered, az é az ékezetet val.szeg. később kapta)
És nem beszélve az olyanokról, mint a szórend szabadsága, képi sík-fogalmi sík.... és még sorolhatnánk a magyar nyelv sajátosságait (hehe, lehet, hogy páran ép most szóbeliznek belőle, nekem se volt olyan rég ;])
És amúgy angolban is vannak ilyenek, csak ott máshol. Néha, ha szótárban keresgélek, meg szoktam látni időnként ezeket - pl.: able - ability - available
Szóval következetesség, következetesség és következetesség.
És így láthatod, a nyelvi következettéseg és írásbeli (és szóbeli) szabályok nélkül egy igazán hatékony és szép szókincset sem fogsz tudni összerakni.
Szerintem a szókincset is a nyelv alapjaira, nyelvtani szabályaira kéne alapozni.
Amúgy meg az igazán jó mesterséges nyelveket többségében nyelvészek, kisebb részt meg írók alkották meg, és azokat is hetek-hónapok agymunkájával. (ilyen pl. az Avatarban levő nemtudomhogyhívják nyelv is, bár azt nem tudom, hogy mennyire jó és szép nyelv valójában, a filmben ahhoz képest keveset mutatnak meg belőle, hogy ezt el lehessen dönteni)
Te meg, ha valóban 10 éves vagy, szerintem pont most tanulhatod az igéket és főneveket, eddig meg csak nagyon-nagyon alapok lehetnek meg neked, kb. eddig megtanítottak rendesen írni és olvasni, úgy emlékszem alsóban még nincs is különválasztva a nyelvtan az irodalomtól, és lényegében csak a min. légszütséglethez kellő írás-olvasás készséget tanítják meg, hogy több legyél egy iszákos csövesnél - már bocs, hogy így mondom.
DE JÓL TANULD MEG ÁM AZ OTTANI DOLGOKAT! :D Hogy ne legyél azok között, akikkel még a gimiben is gondok vannak itt!
Úgyhogy szerintem nagyon korai neked ez még, egyszerűen nem fogsz tudni igazán érdemben foglalkozni a témával, mert még általános suliban sem mentél át azokon a kereszttüzességen, amikből továbbképezni tudnád magad.
Először én más nyelvek boncolgatásával, tanulmányozásával kezdeném, főként belemélyednék a saját nyelvem nyelvtanába, szabályaiba; sok nyelvtant tanulnék, olvasnék a a magyar nyelv jellegzetességeiről jó sokat, hogy legyenek mintáim és fogásaim már, mielőtt belekezdenék a kompozícióba.
Aztán persze mennék tovább, jobban megközelíteném a célt (deduktív módszer ugyebár, majd középsuliban erről is tanulsz, bár az Enciklopédiánál töriből meg talán már 7.-ben felszínesen elmondják a lényeget ;]), és elolvasnám, hogy kifejezetten mesterséges nyelvek írásához milyen szakmai fogások léteznek, van e leírás, hogy hogyan lehet konkrétabban nekiállni (szerencsére van ;])..... aztán most hirtelenjében nem tudom.... de először mindenképp a legalapvetőbb nyelvtani szabályok leírásának állnék neki, aztán követnék a fonetikai szabályok, szófaji rendszer.... meg itt már kitudja. El lehet menni nagyon egzotikus utakra is,még a természetes nyelvek között is vannak nagyon furcsák
Csak egy példa : A Pirahä nyelvben össz-vissz 11 fonéma (hang, vagy beazonosíthatod a betűkkel is) van, ezek közül össz-vissz azt hiszem 5 magánhangzó van (bár van 3 magánhangzós nyelv is még!), még a 11 hang között is vannak kevésbé használtak. Nade nem is ez az érdekes, de pl. leegyszerűsítve, gyakorlatilag nem tudnak számolni, egyszerűen nincsenek számneveik, még határozatlan számneveik se egyértelműek (pl. hogy egy vagy több), és ami a pláne, hogy nincsenek nyelvi rekurzióik (rekurzió: na ezt speciel jó esetben infóból fogod először tanulni 7.-8. oszt. környékén, ha normális (nem csak kockulós) infóóráid lesznek)..... na de ezt csak úgy zárójelben mondtam most, hogy lásd mik vannak.
Meg én pl. Wikipédiáról is mentegettem le cikkeket mesterséges nyelvekről, szerintem onnét is elég jó és kellő mennyiségű szakinfó összeszedhető, megtanulható. Ez is lehetne a lépések között.
Na, mint ígértem, mindjárt előkeresem azt a kérdésem itt a GYK-n, ott adtak egy jó választ - csak hogy legyen rálátásod, hogy mibe vágtad a fejszéd.
Összességében mondva, szerintem még várj egy kicsit : 10 éves vagy, alig-alig tanultál valamicske nyelvtant, irodalmat, idegen nyelvet is alig, nincsenek referenciapontjaid.
Nagyon sok alapműveltség még nincs meg ebben a korban az embernél, még a zseniknél se, mert azok is csak egy adott témából tudnak többet általában az átlagnál.
Szvsz. majd úgy 6-8. év múlva, középsuliban térj vissza erre a témára, akkor már meg lesznek a kellő alapismereteid. De legalábbis min. várj 2-3 évet a dologgal. És utána is, csak inkább olvasgass egy jó ideig, tájékozódj, mint írtam is fenntebb. Kutakodj, aztán az összeguglizott dolgokból (akarom mondani, Google-ben összeszedett infókból) már nekiláthatsz egy mesterséges nyelvtan felépítésének.
Aztán meg, az alapszavak kitalálása már csak hab a tortán, a dolgok végső símítása.
Illetve persze mindamellet, precíz munkánál az is fontos és gondos feladat - a nyelvi alapokból összegyúrva.
Nos, tőlem ennyi, megyek is.
Köszöntem!
Egyébként ezt a kérdést még 10 évesen írtam ki, már 11 vok, 5.-es, és németországban élek, úgyhogy már tudok idegen nyelvet, magyar nyelvtanból is eleget tudok. Szerintem lehet elöször szavakat írni, és csak aztán nyelvtant, mert a szavakból is ki lehet hozni szép gramatikát. Én egyébként már nagyon jó vagyok nyelvek révén, már minden nyelvet felismerem, ha leírják. Már sok nyelven tudok, de ezekből is csak egy pár szót tudok, szerintem ez nem baj, mert a betűket ebből tudom meg, mint például a cirill, görög, arab, közép-európai... Szóval nem szeretném abbahagyni és 7.-8. táján újra elkezdeni! Szerintem pontosan hogy fejlesztenem kéne még, hogy nagyon jó nyelvész legyek.
Az a baj velem a nyelvírásban, hogy nagyon, nagyon türelmetlen vagyok, ezért írok meg a nyelveimből csak egy pár szót.
Az idnunak is annyi! Csak egy szöveget tudok! Nem is találom az idnu füzetemet!
Bocsi a helyesírási hibákért, (ha van) csak sietek, mert érzem az eprem finom illatát, és muszáj lesz megennem! :D
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__nyelvek__..
Na, itt a kérdésem, mint ígértem.
Ha úgy találod, hogy mindenképp a szavakkal akarod kezdeni, akkor én nem szólok bele, végül is sok természetes nyelv is úgy alakult ki (bár más nézeteim vannak a mesterséges nyelvek kreálásának terén), de figyelmeztetlek, hogy előbb-utóbb a nyelvtannak is neki kell ess, és szinte biztos vagyok benne, hogy ott lesz szükséged jóval több gondolkodásra. Aztán meg utána majd egyeztetned is kell a szókincset és a grammatikát, és ha a szavakkal kezded, akkor a gramatikát kell majd a szavakkal összehozd. Ott se lesz könnyebb.
Mert vedd vigyelembe, a nyeltannak és a nyelv sajátosságainak nem csak a szósorrendre vannak kihatásai, hogy hogyan pakolgasd össze a szavakat, hanem a szavakban, a szótagok összeillesztésében, a morfémák közötti kapcsolatokban is.
Idézd fel csak pl. -- feltéve ha már tanultad -- a szótő és toldalékok közötti illeszkedési törvényeket leíró nyelvtani szabályokat : Írásban jelölt részleges hasonulás és társai.... rémlik? =D
Amúgy meg én is úgy sejtem, az hogy a szavakkal akarod kezdeni, a türelmetlenségednek az egyik jele.
Pedig egy jó kompozíciót, rendszert, művet megtervezni, megkreálni időbe, hosszű és odafigyelős munkaórák sokaságába telhet..... ahogy egy mesébe is olvastam anno : "Egyik lépés a másik után".
Egyébként meg írod, hogy nyelvész akarsz lenni : akkor szerintem a hobbidtól függetlenül, de annak a hobbidra jótékony hatássa révén, szerintem még inkább méllyedj bele a nyelvi sajátosságokba, a "száraz" elméletbe. Mert nyelvészként úgyis nagyon-nagyon kicsi az esélye, hogy egyszer azt fogod feladatnak kapni, ami most per-pillanat érdekel, valószínűleg végig használt idegen nyelvekkel, tolmácsolási feladatokkal és ezekben való publikálásokkal fogsz foglalkozni, a mesterséges nyelvek pedig megmaradnak hobbi szinten, otthoni íróasztal mellett.
Szóval: Google, Wikipédiás cikkek, könyvtárba járás, minden jöhet. És csak szép lassan, mindenre jópár órát/napot/hetet odafordítva ha kell. Ne türelmetlenkedj, mert akkor az életed is hamar elszáll a türelmetlenségben, és mindenből csak foszlányok lesznek XD XDD
De hidd el azt is, ismerem ezt az érzést, én is kissé olyan voltam, mint Te lehetsz, sőt, nem sokat változtam, pedig sok mindenen átestem. =)
De ilyenkor én megemberelem magam, és addig nem állok fel, nem megyek tovább, amíg meg nem lesz a dolog.
A másik nálam meg, amikor átesek a ló túloldalára, és amikor már úgy nagyjából kész is van a dolog és működne, már annyira érdekel, hogy még tökéletesebbre akarom az egészet, és onnét már időm nem lesz befejezni, és azért felejtem el, mert aktuálisabb dolog közbeszól.
Nade félretéve az egyéni dolgokat/"közös vonásokat":
Az jó, ha folytatni akarod, én sem azt mondtam, hogy hagyd abba a tanulást; Úgy értettem csak, hogy először hagyd, hogy a suliban megtanítsák, amit minimális szinten tudnod kell a dologhoz, aztán később a gyakorlati részének - mármint a nyelvkreálásnak - is nekiállhatsz.
És ami még fontos, és írtál róla : Az rendben, hogy úgy érzed, hogy az adott nyelvek beszélésének elsajátításához szükséges nyelvtani dolgokat már megtanultad, az is dícséretes, hogy korodhoz képest sok nyelvből képzed magad - én pl. örülök, hogy 12 év alatt meg tudtam úgy tanulni angolul, hogy szakcikkeket ép hogy megértek (bár kezdek mostanában elkényelmesedni, most hogy a nyelvvizsga letudva), és ehhez is jópár kínos délutánt le kellett ülljek anyukámmal, ahhol - SZÓ SZERINT ÉRTSD - dühkitörések között a fejembe verte (és pont, hogy ez már nincs, emiatt többet felejtek már, mint tanulnék)....
Viszont azt is lásd be, hogy még nagyon-nagyon-nagyon sok minden lehet, amit nem tudsz a szakról, nyelvekről, még akár csak a mesterséges nyelvekről is, ami ennek egy nagyon pici szelete, és ezen belül is vannak még további szeletek, amik szerintem még mindig óriásiak tudnak lenni egy 10-12 évesnek.
Én magam is, mire az érettségiig eljutottam - azt hiszem ugye neked az 6-7 év múlva lesz meg legelőbb -, kb. addigra kaptam meg azt a tudást, amiből volt alkalmam rácsodálkozni, hogy mi mindent NEM tudok.... és azért azokat a középszintű nyelvtan és irodalom tételeket se a vizsga előestéjén nyaltam be, sejtheted, és így is örülhettem egy 80% fölötti szóbeli-írásbeli párosnak.
Példaként : próbálj rákeresni egy nyelvészeti, legalábbis magyar szakon írt szakdolgozatra, vagy diplomamunkára..... azt' várhatóan le is fogsz esni a székről ;)
Én pl. matekból szoktam időnként pusztán a vicc kedvéért ilyen matematika szakos diplomamunkákra rákeresni (általában PDF formátumra tölthetőek le/találhatóak meg). Igaz, nem matek szakos vagyok, de itt a programtervező szakon is azért keményen van matek, néha több is, mint azt gondoltam volna (>"gondoltam volna"<, NA EZ AZ ;]).... és én az ilyen PDF-es szakdolgozatoknál is 2 perc után már csak nevetek a saját butaságomon, hogy mennyi mindent tudnom kéne majd, és ezt mind hogy fogom megtanulni.... na jó, nem mind, mert valószínűleg csak kb. az 1/3-át kell majd tudjam a szakomon.
Szóval tudom, hogy jól esne valaminek úgy nekilátni, hogy azt gondolod, hogy az alapok megvannak, de sajnos mindig kiderül, hogy bizony még sok olyan tanulnivaló van, ami nagyon is jó jönne tudni, mielőtt "nekikezdenél a mesterségnek".
Szerintem inkább próbálj mindig bölcs lenni : Keresd azt először, hogy még mit nem tudsz, és annak járj utána. (azt meg nem kell számon tartsd, hogy mit tudsz, az majd úgyis elválik az életben)
Másfelől igaz az is, ha szemtől szembe belekezdesz egy mesterséges nyelv kreálásába, legalább a nehézségéről lesz tapasztalatod, és előbb utóbb meglátod, hogy még mennyire kéne fejleszd a háttértudásod, hogy jót csinálj. Mindamellett ha kutatsz, vagy akár csak véletlenszerűen belebotlasz netes cikkekbe a dologról, meglátod, hogy mások, akik szintén ezzel foglalkoznak, milyen sokat tanultak/tudnak és abból mit használtak a munkáik során.
És egy szó, mint száz : Hajjrá! És ne légy türelmetlen, légy szorgos és odafigyelő!
:D
Köszi, megpróbálok akkor új dolgokat tanulni a nyelvírásról, és miután úgy érzem, hogy oké, akkor nekiállok a Prán nyelvem elölrőlkezdésébe/fojtatásába.(Ha meglesz a kis füzetem... Az idnu-t meg el is rontottam, abba nem kezdek újra bele, különben is a Prán jobb hangzású, mint az Idnu, nem?) Mégegyszer, köszi
A türelmetlenségemet is egy kicsit "eloltottad", mert majd ha türelmetlenkedek nyelvírás közben, akkor majd az írásodra, és a felnőttkoromra gondolok.
:D
El is olvasom a linkedet, és a linkekről jut eszembe!
Belinkelnél ilyen PDF-es letöltős cuccokat, ha találsz?
(Nyugi, nem vagyok lusta, majd én is keresek...) :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!