Egy katana kard mennyire lehet éles igazából?
Ha jól emlékszem valahol hallottam, hogy a katanáknak 2 része van.
Van az alja ami vág de könnyen törik,csorbul(máramihez képest könnyen) és van a teteje.
A teteje teljesen más szerkezetű így abból nem lehetne olyan éles részt csinálni mint a másikból de az jobb a védekezésre.
Szerintem ha pont úgy adódott akkor inkább azzal védekeztek.
gyakorivalasz2 válasza:
"Mindkettő mestermű a maga módján, de a katana iszonyat éles, és ridegebb. Sokkal többször hajtogatják, máshogy edzik, más a funkciója. Akármilyen furcsa, az európai lovagi kard inkább zúzófegyver, a katana viszont vágó.
hihetetlen éles, nézz utána a honjo masamune legendájának
beleszúrták a gyenge folyású patak medrébe és elvágta a leveleket amiket arra sodrott a víz,
"De ezek csak legendák."
Teljesen igazad van. Legendák és semmi több.
Egy kardot meg lehet élezni annyira, mint a hagyományos borotva pengéket. Bármilyen karddal (vagy késsel) meg lehet ezt tenni.
A kérdés, hogy mennyire tudja megtartani az élét és van-e értelme ennyire megélezni őket. Minél élesebb, annál könnyebben sérül a vágófelület. A vágóerő valójában a kard geometriájából származik, nem csak az éléből.
Bizonyos források szerint szamurájok gyakran tompították a kardjaik élét mielőtt harcba mentek. Ezen el lehet gondolkozni.
Én már fogtam négy 4-500 éves katanát és sok modern tömeggyártásút is, egyik sem volt iszonyat éles. Persze, ha végighúzod rajta az ujjadat, elvágja.
Ez a valóság.
A japánba készített igazi kardok tényleg olyan élesek hogy kettévágják a folyóban sodródó levelet, de! és a hangsúly a DE-n van...az anyaga, az edése, a kialakítása, és az élezése olyan is! egy ilyen kardot kb 2-3 hónapig készítenek. 1 darabot igazi mesterek. és az ára milliókat meghaladó, és csak olyanoknak adnak el akik jártasak a kardforgatásban és megbecsülik a kardot(és ismeri, alaposan utána néz a fegyverkészítője.)Vagyis nem perkálok és viszem alapon megy. Szóval térjünk vissza a megengedhető körülmények közzé. Amit mi "átlagemberek" megtudunk venni. A legjobb darabok amik nagy odaadással készültek 500.000 és 1 millió HUF között található. Ez is képes egy testrész levágására, de a "maszek" 40-60-120.000 HUF kardok is lehetnek képpesek rá, ha úgy vannak élezve(szóval nem az hogy te megfogod 2x végighúzod a flexet és megvan!) Az élezés általában hosszú folyamat melyet egyre finomabb kövek követnek amíg a legvégén bőrrel élezik tökéletesre.
Ja és legendákra visszatérve. Ketté nem tudot vágni embert értsük itt a nyaktól ágyékig vágást(kivéve ha nagyonnagy szerencséd van és a csontokat úgy kapod el). De egy kart lábat könnyedén levitt.
#9: kicsit jobban tájékozódj, a hozzászólásod eléggé a mítoszok és valóság között lavíroz.
1. A Japánba készített kardok semmivel sem élesebbek európai, kínai, stb. társaiknál. Egyedül a fém keménysége befolyásolja mennyire élezhető meg. Azt fontos megjegyezni, hogy nagyon éles kard készítése soha nem volt egyedüli cél. Mindig az adott felhasználási területnek megfelelő geometriát és élességet készítettek. Így megtalálható egészen vaskos, szinte már tompa katana ugyanúgy, mint a keskeny, kecses, de éles változat is.
2. A Japán fém (tamahagane) minősége egyáltalán nem volt jó. Természetesen sok szennyeződést tartalmazott, ezért volt szükséges a hajtogatása. Területi és politikai (ugye sokáig tilos volt a kereskedés külföldiekkel) okokból nagyon értékes volt Japánban a fém. Ez hozzájárult a hajtogatás szükségességéhez (nem tudtak jobb minőségű fémet használni) és a rétegeléshez is (elég volt a jobb fémekből csak kívülre rakni, belülre mehetett a rosszabb minőség is). Mellesleg ezt jól példázza a Japán páncélzat is. Míg Európában lovagok teljes lánc és lemez vérteket hordtak, Japán hadurak is csak nagy ritkán jutottak hozzá ilyen értékhez.
3. A ma gyártott kardokat bárki megveheti. Legenda csak, hogy kiválasztott, hozzáértő emberek kapják meg őket. Új kardok 1,5-2 milla között mozognak. Ennek az oka, hogy Japánban törvényileg limitálják a kardok exportját. Azaz nagyon kevés kardot lehet kivinni az országból (és amit lehet, azt is halom papírmunka után csak). Mivel államilag szabályozottan alacsony a kínálat, nincs elég profit ebben az iparágban ahhoz, hogy sok gyártó ráálljon. Aki megmaradt viszont hagyományos eljárások alapján, hagyományos alapanyagokból gyárt nagyon drágán.
A Japán kardok igazi értéke nem itt kereshető. Azt jóval nehezebb megfogalmazni. Egyszerűen teljesen más érzés egy igazi katanát használni, mint kínai társait. Talán a kard egyensúlya, arányai okozzák ezt, nem tudom biztosan. Mindenesetre amiket eddig próbálhattam mind 4-500 évesek voltak, így az új kardokra már talán ez nem is igaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!