Van egy katana kardom, ami olyan éles mint egy jó kés, de nem mondanám borotva élesnek, teljes hosszába éles, és olyan mint egy átlagos kés élessége, ezért reklamálhatnék az eladónál, ha borotva élesnek mondta ? Azt mondta, hogy azért nem élesebb, mert ha ennél élesebb lenne kicsorbulna az éle, és ez a maximum. De úgy tudom olyan élesnek illene lennie mint egy zsilettnek. A kardot 100.000 ft-ért vásároltam, tényleg kifogástalan a fogása, az egyensúlya, a tükörfényessége, de a pengéje nem olyan éles, mint amire számítottam, tehát ha áthúzok rajta egy zsepit nem vágja ketté, olyan éles, mint egy bicska...
De ez hrc 65ös keménységű penge, ami éles, kézzel élezték, de nem zsilettpenge éles, hanem csak kés élességű.
2013. aug. 15. 19:46
3/19 anonim válasza:
A penge keménységét nem szokták megadni, furcsa, hogy ennél ráírták. Milyen acélból készült?
Egyébként meg nem szokták agyonélezni a kardokat, zsebkendőt meg nem szoktak vágni vele. Fogj egy A4-es lapot, azt próbáld meg elvágni (youtube-on nézd meg hogyan).
Ha nem tetszik az éle, bőrrel lehet tovább élezni.
2013. aug. 16. 08:48
Hasznos számodra ez a válasz?
4/19 A kérdező kommentje:
A csávó aki csinálta ő "Csiszolásnál" megállapította, hogy szerinte olyan hrc 65 körüli lehet a keménysége. Elméletileg valami 105W acéltt mondott. Csak állítólag a katana kardok olyan élesek voltak régen, hogy ráejtettél egy hajszálat, és kettévágta ! :D De ez ha a kardot súllyával együtt a karomra rakom úgy sem vágja el. tehát nem zsilettpenge éles. De a kard többi része kifogástalan, eszméletlen jó a fogása, a kiegyensúlyozása, minden. De nem olyan éles, mint vártam, azt hittem tényleg zsilettpenge éles lesz, és áthúzom mondjuk egy takarón, és "felvágja" mintha zsilett pengét húztam volna el rajta. De ez csak olyan éles mint egy kés, szóval ha erősen elhúzom a karomon tuti megvágja, de nem tudom elképzelni, hogy ezzel egy kart, vagy egy embert kettő/el lehetne vágni.
2013. aug. 16. 12:31
5/19 anonim válasza:
Milyen az a 105W típusú acél? Ha sima rozsdamentes acél akkor ne is próbáld megélezni, mert veszélyes.
Amiket írsz csak legendában vannak. Nem olyan élesek azok a kardok. Volt már nálam 400 éves katana, semmi extra élessége nincs.
Utólag megélezni viszont mindig lehet.
2013. aug. 16. 13:12
Hasznos számodra ez a válasz?
6/19 A kérdező kommentje:
fogalmam sincs, elméletileg rozsdamentes jó minőségű acél. Miért veszélyes ? nem igazán értek hozzá... annyit mondott, hogy erő behatására fél centit "hajlik" balra és jobbra.
2013. aug. 16. 13:20
7/19 anonim válasza:
Sima rozsdamentes acél nagyon merev anyag. Ez tökéletes késekre, de kardok esetében már veszélyes. A probléma, hogy vágás során eltörhet a penge. Ezért puhább fémekből ("szénacél") szokták a kardokat gyártani. Ezek inkább hajlanak, de nem törnek.
2013. aug. 16. 15:31
Hasznos számodra ez a válasz?
8/19 A kérdező kommentje:
Igen, én is gondoltam rá, hogy a kemény katana eltörhet.
2013. aug. 16. 17:29
9/19 anonim válasza:
Az igen rozsdamentes? Az elég gány. akkor max díszkard..meg HRC 65? hát ember nem tudom. rozsdamentesből tudtommal nem nagyon csinálnak igazi kardot, mivel rideg és kemény. a 65HRC meg szinte elképzelhetetlen 100.000-ért mivel azt igen csak nitridálni kell ami igen drága folyamat, és nem tudom hogy egyártalán magyar országon csinálják-e. Figyelj ha tényleg olyan kemény akkor vidd el egy élezőhöz és durja meg egy kicsit. HRC55-58 az ilyen kardok átlag keménysége és csak a vágóél!!. Meg lehetőleg ne csapj le vele keményre mert ha ilyen kemény akkor igen csak hamar eltörhet, de nem hiszem hogy keményebb 60HRC-nél
2013. nov. 7. 15:09
Hasznos számodra ez a válasz?
10/19 anonim válasza:
Hát igen, 65 HRC már nem vágásra, inkább dísznek való kard. Élezni mindenképp lehetne jobban, de egy valódi jó szamurájkardot nem igazán szoktak élezni akár hogy is vesszük.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!