Miért nincs itt a jövő?
Én is meglehetősen sok jövőben játszódó filmet láttam már. :)
Azt kell mondjam, a régebbi filmekben szereplő ötletek igen nagy része megvalósult. Bár sok esetben teljesen másképpen, más formában, mint ahogy annak idején elképzelték. Személyi számítógépek, hordozható kommunikátorok, videótelefon, mindenki számára elérhető digitális adatbázisok, távmunka-rendszerek, robotautó, beszédfelismerés, stb.
Sok dolog a sci-fi filmekből mára megvalósíthatóvá vált ugyan, azonban különféle okokból nem terjedt el, vagy meg sem csinálták. Hogy miért nem készítenek olyasmi autót, mint A hatodik napon-ban, vagy mint mondjuk az Én, a robot-ban... A fene tudja.
A jövő mindenesetre sosem lesz olyan, mint a jövőben játszódó sci-fi filmekben. Nézd meg, hogy milyennek képzelték el az 50-es években az ezredfordulót (kulcsszó: "retro future").
Egyrészt nem tudunk számolni az új találmányokkal és azok felhasználási területeivel. Fogalmunk sincs, hogy milyen technológiák fognak létezni húsz év múlva, mik lesznek az emberek aktuális igényei, stb. Másrészt pedig nem tudunk elszakadni a korra jellemző formatervezéstől. Az 50-es években a nagy kerek gombok, buci elfordítható kapcsolók voltak jellemzőek, ezért a jövő technikai eszközeit is így képzelték el. Jelenleg az érintőképernyő a divat, jelenleg úgy képzeljük el a jövőt, hogy mindenhol érintőképernyő lesz...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!