Nagyon durva, ha lágyéksérvem van? Egy nap csak úgy megjelent. Fáj a műtét? Vagy lehet vele élni?
Hát minden relatív. Alapvetően nem közvetlen életveszélyes állapot, de könnyen válik azzá.
Azt tudnod kell, hogy jobb már soha nem lesz. Magától nem húzódik vissza nem áll helyre az eredeti állapot. Bármilyen erőlködés hatására (ez lehet egy kicsit erősebb széklet is!) a sérvtartalom kitüremkedik, az idők folyamán egyre több... Egy esetleges rossz emelés következtében pedig akár nagyobb mennyiség is hasfalon kívülre kerülhet, ami már kizáródik. Ez azt jelenti, hogy a sérvtartalomra a hasfali lyuk rászorul, és az a dudor nem tud visszahúzódni. A lyuk szorítja a beleket, elszorítja a benne futó ereket, és elhal a bélszakasz. Ez már közvetlenül életveszélyes állapot, és azonnali műtétet kíván.
Tehát ha nem műtteted meg csak rosszabb lesz, és együtt kell élned azzal, hogy egy rossz mozdulat és műtenek "azonnal" (Úgy fél nap után, amikor már ordítasz a fájdalomtól és elmész orvoshoz.)
Sokkal szerencsésebb a műtétet tervezetten elvégezni: elvégezve előtte a szükséges vizsgálatokat, lássák altatható vagy-e, milyen technikával végezzék a műtétet. Életmentő műtét előtt erre nincs esély olyan mélységben...
Amúgy a műtét nem vészes, általában egynapos műtétként végzik el. Aznap amikor befekszel megműtenek, másnap reggel ha minden oké (nincs lázad pl.) akkor mehetsz haza.
Amúgy annyi az egész, hogy befektetnek, elvisznek a mátőbe, ott megkapod az érzéstelenítést/altatást. Sűrűn gerincbe adott érzéstelenítővel végzik, akkor ébren vagy, de kisebb a kockázata, hogy nem ébredsz, és a szövődmény is kevesebb (nem ihatsz altatáskor nem ehetsz utána sokáig stb.)
A műtét kb 1.5 óra addig gyönyörködsz az altatóorvosban :) Amint kihoznak, bekerülsz a kórterembe. Ha gerincközeli érzéstelenítést kaptál akkor nem mozoghatsz kb 10 órán át, csak a fejed jobbra-balra fordíthatod. De felülni nem szabad. Ez ugye a későbbiekben jelent gondot, amikor pisilni szeretnél, 20% tud kacsába pisilni utána 80% katétert kap. De ettől nem kell félni, mert egyáltalán nem fáj, utána pedig nagyon megkönnyebbítő... :D (Esküszöm a katétertől tartottam az egészben a legjobban, de még csak kellemetlen sem volt, de utána haláli jó érzés volt kiüríteni mindent...) Este ha kérsz kapsz fájdalomcsillapítót azért az kell is még. Másnap pedig hazazavarnak.
9-10 nap után varratszedés és utána még pihenés ha az orvos úgy ítéli meg.
Nekem cakkumpakk 3 hét volt. Most már 4,5 hét eltelt, 1,5 hete dolgozom, de azért még nagyon oda kell figyelni dolgokra...
Szerintem csináltasd meg, amíg tervezetten csinálják az sokkal szerencsésebb... Nem tudom hány éves vagy, de ha fiatal, lehet elélsz vele 10-15 évet addigra lesz egy magas vércukrod, vagy magas vérnyomásod ami már külön kockázat... Jobb túlesni rajta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!