Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Fóbia, ha valaki fél a mazsolá...

Fóbia, ha valaki fél a mazsoláktól? Van ennek neve is?

Figyelt kérdés

2013. aug. 1. 22:24
 1/4 Válasz Vilmos ***** válasza:

Hát, meglehet, hogy fóbia, de ettől még nem leszel rosszabb ember - szerintem.

Nekem is van pl. ehhez hasonló "fóbiám" : Azóta, amióta láttam a Különvélemény című filmben a szemkicserélős jelenet utáni megszivatást, szinte írtózom, kifejezetten nem szeretem a rozskenyeret, sem a barnakenyeret, vagy az olyan szendvicset, amibe tettek uborkát és/vagy majonézt, vagy azzal együtt még más egyéb dolgot.

Gondolom aki látta a filmet, tudja, hogy melyik jelenet váltotta ezt ki belőlem... ;) XDDD

De ez tényleg így van, nem csak hülyéskedem.

Sőt, pl. szintén egy hülyeségem, de kiskorom óta félek a lufiktól. Ilyesztőek számomra, és mindig olyan asszociatív tévképzeteim vannak, hogy nagyon gyorsan össze-vissza változtatják az alakukat, mint valami hipergyors gumi, és össze-vissza röpködnek nagyon gyorsan, és a testemnek/arcomnak mennek, jobban mondva támadnak. Eléggé szürreális elképzelés, szerintem nem igazán leírható.

Meg az a hang is ilyesztő számomra, amikor közelről hallani, ahogy nagyon lassan eresztenek - egészen halk, jellemző, sistergő hang. Mindegyik lufinál lehet ezt hallani (gondolom a hártyán mindig vannak nagyon apró pólusok, amikből szökik a levegő. Ezért is van az, hogy 1-2 hét után leeresztenek. Na az a látvány, ahogy akkor kinéznek, még ilyesztőbb számomra.

Pedig már tényleg nem vagyok kisgyerek. Mégis megvannak ezek a "fóbiák" nekem. De magamon kívül szerintem nem számít, úgyse ez az első, amit el szoktam mondani magamról ismerkedéskor, vagy felvételinél.

És szerintem bőven van más ember is, akiknek vannak ilyen >fóbiái<, vagy rögeszméi.

Ez egyfajta egyediség szerintem.

Tehát csak annyi a dolgod, hogy kerüld a mazsolát, és ha ilyesmivel kínálnak, akkor kedvesen utasísd vissza, és mond meg, hogy "nem szeretem a mazsolát". Ennyi. A többiről nem kell tudniuk. ;)

2013. aug. 2. 00:28
 2/4 A kérdező kommentje:
Igen, úgy lenne normális, de nem "nem szeretem" hanem tényleg félek tőlük. Ha meglátok akár egy szem mazsolát, teljesen beparázok és sírógörcs kerülget. Most lehet röhögni.
2013. aug. 2. 01:04
 3/4 Válasz Vilmos ***** válasza:

Szpichológussal vagy megbízható terapeutával - ha valóban olyan durva a helyzet, hogy pl. ha egy partin az asztalra raknak egy mazsolát, sírógörcs kerülget és ez meg is látszódhat rajtad - esetleg nem tudnád "kinyomoztatni", hogy mitől lehet ez, és a tünetekre enyhítő körülményt találni.

Általában az ilyesmi egy radikálisan rossz, réges-régi - így sokszor kisgyermekkori - élménytől, emléktől alakul ki, amit így néha az érintett sokszor el is temet a tudatalattiba, hogy ne őrüljön bele az emlékezésbe.

Tehát ha tényleg zavaró a jelenség, érdemes szpichológust felkeresni.

2013. aug. 2. 15:43
 4/4 Válasz Vilmos ***** válasza:

*egy mazsolát = nyilván mazsolával teli kis tányérra gondoltam;

csak kicsit előre gondolkoztam, és ilyenkor sokszor felszínesen és gyorsan kezdek el írni

2013. aug. 2. 15:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!