Így tényleg nem járna az árvaellátás?
Szerettem volna 4 órás állandó munkát vállalni,most kezdek új iskolát,sok lesz a bejárás és a tankönyvek is,viszont nővérem azt mondat hogy szerinte akkor már nem járna rám az árvaellátás.
Nagy szükségem lenne a pénzre,de az árvaellátás viszont anyum számlájára megy,így hiába keresnék többet ő rosszul járni mert nem tudnék annyit hazaadni.
Az árvaellátás NEM anyukádnak, hanem neked jár. Azért kapja anyukád, mert kiskorú vagy és az árvaellátásból kell eltartania téged.
De ha dolgozol, akkor már nem jár árvaellátás.
Úgy sem hogy közben diák vagyok?Meg végül is amit néztem az is diákmunka lenne,mert diákigazolvánnyal rendelkezőket veszik fel,csak ugye állandó munka...
Amúgy nálunk csak elviekben jár nekem,évente 2xkapok ruhát és ennyi.
Az ellátásra jogosultság
54. § (1)128 Árvaellátásra az a gyermek jogosult - ideértve a házasságban vagy az élettársi közösségben együtt élők egy háztartásban közösen nevelt gyermeket is -, akinek szülője megfelel a 46. §-ban az elhunyt házastársra meghatározott feltételeknek.
(2) Az örökbe fogadott gyermeknek vér szerinti szülője jogán árvaellátás nem jár, kivéve, ha a gyermeket a vér szerinti szülő házastársa fogadta örökbe.
(3)129 Árvaellátás jár a testvérnek és az unokának (ideértve a dédunokát és ükunokát is) is, ha őt az elhunyt saját háztartásában eltartotta, és a gyermeknek tartásra köteles és képes hozzátartozója nincs.
55. § (1)130 Az árvaellátás - a jogosultsági feltételek megléte esetén - legkorábban az 54. §-ban említett személy halála napjától kezdődően a gyermek 16. életévének betöltése napjáig jár. Ha a gyermek oktatási intézmény nappali tagozatán tanul, az árvaellátás a tanulmányok tartamára, de legfeljebb a huszonötödik életév betöltéséig jár. Ha a jogosultság megszűnése előtt a gyermek megváltozott munkaképességűvé válik, ennek tartamára az árvaellátás életkorra tekintet nélkül megilleti.
(2) Nem érinti az árvaellátásra jogosultságot, ha a gyermek vagy életben maradt szülője házasságot köt, vagy örökbe fogadják.
(3) Iskolai tanulmányok címén azt a gyermeket is megilleti az árvaellátás, aki
a)131 betegsége, testi vagy szellemi fogyatékossága miatt tanulmányait magántanulóként végzi,
b) huszonöt évesnél fiatalabb és a felnőttoktatás keretében folytat tanulmányokat.
(4)132 Iskolai tanulmányok címén az árvaellátás a tanulmányok befejezése hónapjának végéig, a nyári tanulmányi szünet tartamára is jár. Magyarországon tanuló árva esetén a közoktatási információs rendszer, illetve a felsőoktatási információs rendszer működtetője a tanulói, hallgatói jogviszony létesítését, fennállását és a tanulmányok befejezésének várható idejét a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv megkeresésére, a tanulói jogviszony megszűnését, illetve a hallgatói jogviszony szünetelését, megszűnését - a tanuló, hallgató nevének, társadalombiztosítási azonosító jelének és a szünetelés, megszűnés időpontjának közlésével - hivatalból igazolja. Külföldön tanuló árvának a tanulmányok folytatását az oktatási intézmény által kiállított igazolással középiskolai tanulmányok esetén évente, felsőfokú tanulmányok esetén félévente, a tanulmányok megkezdésétől számított egy hónapon belül kell igazolnia.
(5)133 Az árvaellátásra való jogosultságot nem érinti, ha a középiskola tanulójának a tanulói jogviszonya, illetőleg a felsőoktatási intézmény hallgatójának a hallgatói jogviszonya a tanuló, illetőleg hallgató betegsége vagy szülése miatt szünetel.
Am én is dolgoztam nyári munkán,de volt tanulói jogviszonyom,nappalin tanultam és senki nem szólt,hogy nem lennék jogosult.A törvény azt közi ki,hogy nappali tagozatos tanuló legyél!
Nagyon köszi,én is ezt reméltem!
Am én is olvastam már azt amit bemásoltál,de sehol sem találtam olyat ami kitér a munka részre,ezért gondoltam,hogy megkérdezem itt,hátha nővérem téved és dolgozhatok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!