-Miért nem hűsíti a szél a vándort a sivatagban? -Miért szárad a kiteregetett nedves ruha szélcsendben lassabban, mint szeles időban? -Miért nem olvad el a jég tartós hideg esetében sózás hatására sem?
Kémia Házifeladat..
2 órája keresgélem a neten a válaszokat és SEMMI..:S
Tudnátok segíteni?
1000 Köszönet
sztem:
a sivatagban homokvihar van
mert a meleg levegő gyorsabban szárít mint a hideg szél
a jég melegre olvad
Ezekre én is rájöttem-.-"
Én valami olyasmire gondoltam,mint pl:
Miért érezzük hidegebbnke a levegőt,ha fúj a szél?
HA kül. hőmérsékletű anyagok találkoznak, a melegebb hőt ad át a hidegebbnek.
am. a sivatagi szelet a sivatag tüzes leheletének is szokták hívni
- A nedves ruha azért szárad jobban szeles időben, mert a szél elfúja a ruha felületéről párát, teret engedve az újabb párának. Ez mindenre igaz, pl. ezért hűl jobban a leves ha fújuk (elfújuk a felette álló párát)
- A jég tartós hidegben azért nem olvad el a sótól, mert a só csak akkor csökkenti a fagyáspontot, ha feloldódik a vízben, tartós hidegben nem tud feloldódni a jégen.
- A sivatagosra nincs ötletem, én is kíváncsi vagyok. Mert egyébként miért is hűsít a szél? Mert izzadunk, és az első válasznak megfelelően gyorsítja a párolgást. A sivatagban vagy nem izzadunk, vagy ...???
Nagyon nagyon köszönöm a válaszokat!!
Mostegy darabig nem fogok tudni feljönni,mert megyek Olaszországba, de majd ha haza jöttem, megnézem miet írogattatok!
JA! Amúgy rájöttem a sivatagosra.:
A szél forró, és a vándor izzad.Ezért nem tud elpárologni a testéről a víz,mert gyakorlatilag "izzadság utánpótlást" kap, így nem hűl le a testhőmérséklete.
Ehhez azt kel tudni,hogy amikor mi kiszállunk a kádból/zuhanyzóból a testünkről elpárolog a víz,ehhez viszont energiát kell felhasználni a szervezetünknek, ennek a hirtelen nagy energiafelhasználásnak a következtében hűl le a testünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!