Határozott idejű munkaszerződésnél, áthelyezhetnek másik munkakörbe?
Esetleg kevesebb bérért is? Hogy működik ez? Odahoznak egy új szerződést és vagy aláírom, vagy kirúgnak?
Illetve, ha kirúgnának él-e még az a törvény, h 1 évnyi átlagkizetést köteles adni a cég a munkavállalónak ilyen esetben. Úgy tudom, hogy rendes felmondással nem lehet ilyen esetben kirúgni. Még másfél évig tartana a szerződésem.
Nem vagy köteles elfogadni az elég tett szerződést, abban az esetben ha az téged bármilyen szempontból hátrányosan érint. De felmondhat neked, viszont ezt köteles megindokolni.
A felmondás indoka továbbra is csak a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő ok lehet. Kizárólag a munkáltató személyében bekövetkező változás nem szolgálhat a munkáltató felmondásának indokául. Az indokolás csak akkor maradhat el, ha a munkavállaló nyugdíjasnak minősül.
Valamint:
A munkáltató felmondással megszüntetheti a határozott idejű munkaviszonyt is, felszámolási- vagy csődeljárás tartama alatt vagy a munkavállaló képességére alapított okból vagy ha a munkaviszony fenntartása elháríthatatlan külső ok következtében lehetetlenné válik.
A munkavállaló mind a határozatlan, mind a határozott idejű munkaviszonyt megszüntetheti felmondással.
A felmondás indoka csak olyan ok lehet, amely számára a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné vagy körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna. Az okok fakadhatnak a munkáltató és a munkavállaló oldaláról is, például ha megváltozik a munkavégzés helye és a munkába járás ideje több
órával megnövekedne, vagy ha a munkavállaló családi körülményeiben áll be olyan változás, amely miatt nem várható el a munkaviszony fenntartása, megalapozza a felmondást. Az aránytalan sérelem megítéléséhez figyelembe kell venni azt is, milyen sérelem éri a munkáltatót a munkaviszony megszüntetésével.
Köszönöm a választ.
Még szerződést nem láttam, de úgy tűnik áthelyezés lesz. Elvileg bér nem változik, csak a munka helyszíne, ami sokkal több időt vesz igénybe.
Még egy kérdés: vajon így, hogy áthelyeztek és modósítanak a munkakörömön, akkor is határozott marad a szerzdésem?? Hiszen aki helyett vagyok, nem oda fog visszajönni, ahová engem tesznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!