Egy királynő férjének királyi vagy hercegi cím jár?
II. Erzsébet királynő férje is ("csak") Fülöp herceg.
Beatrix holland királynő házastársa is Claus Amsberg herceg.
#1: A királyok felesége csak királyné és nem királynő.
A spanyol János király felesége Zsófia királyné és nem királynő, azaz nem egyenrangúak. Hercegné is, és mivel az apja király ezért hercegnő rangja is van.
Arra válaszoltam én is. A fenti két példában a két királynő férjének legmagasabb rangja a herceg.
Király egy esetben van, ha ő az uralkodó. Ez esetben a felesége a királyné. Ha nő az uralkodó akkor ő a királynő.
Ez alapján az én értelmezésben a király és királynő nem alkot egy párt, két különböző magas rangot jelent. Míg a király párja a királyné, addig a királynő párja a herceg. Ha a hatalmat ő átveszi, akkor király lesz belőle. A gyermekük a herceg és hercegnő, és azok házastársai is megkapják a herceg-hercegné címet.
A brit királyi család erre jó példa:
Erzsébet a királynő, a férje Fülöp herceg. A fiuk Károly herceg és annak gyerekei is Harry/Vilmos herceg. A felesége Katalin hercegné, ahogy Károly felesége is Diana hercegné volt, ugyanakkor a származása miatt hercegnő is. Ha Vilmos uralkodói rangot kap, akkor Vilmos király lesz, Katalin pedig királyné.
Viszont létezik az az eset, amikor az uralkodó lemond a trónról a gyermeke javára. Ebben az esetben anyakirálynő cím jár meg az édesanyjának. A király esetében magyar szó nem létezik erre, de egyes országokban érvényben van a "king father" titulus. Diana hercegné viszont egyszer azt nyilatkozta, hogy ha a fiából uralkodó lesz, Ő a "king mother" címet fogja felvenni.
Bocsánat az off topicért, de érdekességként megjegyeztem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!