Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Egy királynő férjének királyi...

Egy királynő férjének királyi vagy hercegi cím jár?

Figyelt kérdés

2013. febr. 10. 11:11
 1/6 anonim ***** válasza:
4%
Hát mivel király-királynő ezért gondolom király.
2013. febr. 10. 11:21
 2/6 anonim ***** válasza:
91%

II. Erzsébet királynő férje is ("csak") Fülöp herceg.

Beatrix holland királynő házastársa is Claus Amsberg herceg.

#1: A királyok felesége csak királyné és nem királynő.

A spanyol János király felesége Zsófia királyné és nem királynő, azaz nem egyenrangúak. Hercegné is, és mivel az apja király ezért hercegnő rangja is van.

2013. febr. 10. 12:28
 3/6 anonim ***** válasza:
Akkor elnézést, hogy hülyeséget beszéltem.
2013. febr. 10. 12:42
 4/6 A kérdező kommentje:
Nem,én a királynőt úgy értem,mint jogos uralkodó,tehát nem az uralkodó felesége,azaz nem királyné.II.Erzsébet sem királyné,hanem királynő (pl.)
2013. febr. 10. 13:49
 5/6 anonim ***** válasza:
51%

Arra válaszoltam én is. A fenti két példában a két királynő férjének legmagasabb rangja a herceg.

Király egy esetben van, ha ő az uralkodó. Ez esetben a felesége a királyné. Ha nő az uralkodó akkor ő a királynő.

Ez alapján az én értelmezésben a király és királynő nem alkot egy párt, két különböző magas rangot jelent. Míg a király párja a királyné, addig a királynő párja a herceg. Ha a hatalmat ő átveszi, akkor király lesz belőle. A gyermekük a herceg és hercegnő, és azok házastársai is megkapják a herceg-hercegné címet.

A brit királyi család erre jó példa:

Erzsébet a királynő, a férje Fülöp herceg. A fiuk Károly herceg és annak gyerekei is Harry/Vilmos herceg. A felesége Katalin hercegné, ahogy Károly felesége is Diana hercegné volt, ugyanakkor a származása miatt hercegnő is. Ha Vilmos uralkodói rangot kap, akkor Vilmos király lesz, Katalin pedig királyné.

2013. febr. 10. 13:59
 6/6 Dietrich válasza:

Viszont létezik az az eset, amikor az uralkodó lemond a trónról a gyermeke javára. Ebben az esetben anyakirálynő cím jár meg az édesanyjának. A király esetében magyar szó nem létezik erre, de egyes országokban érvényben van a "king father" titulus. Diana hercegné viszont egyszer azt nyilatkozta, hogy ha a fiából uralkodó lesz, Ő a "king mother" címet fogja felvenni.

Bocsánat az off topicért, de érdekességként megjegyeztem.

2015. márc. 11. 17:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!