Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Szerintetek miért megy sok...

Szerintetek miért megy sok hivatásérzet nélküli emberke egyetemre?

Figyelt kérdés

Szerintem túl sok a szak, és túl sok a csapda.

Egyeseknek saját bevallásuk szerint sincs érdeklődési körük, otthon megnéznek pár filmet, de csak kényszerből, nem élvezik, aztán söröznek haverokkal és minden nap unatkoznak.

Másoknak pedig túl sok érdeklődési körük van, csak mind felszínes, vagy váltakozik, melyik mély, melyik felszínes.

A gimnázium ilyen szempontból ingerszegény. Maga a gimnázium szerintem sok esetben kevés arra, hogy kialakuljon, mik szeretnénk lenni.

Dolgozni sokan egyetemig egy percet se dolgozunk, így honnan tudnánk, mi az a munka, és milyen típusú való nekünk? Honnan lennénk képben saját képességeink felől?

Nagy a nyomás a család, a környezet részéről, vagy saját részről, hogy gimnázium után rögtön egyetem. Sokan nem is hagynak ki évet, aztán persze, hogy szakot tévesztenek.

Régebben nehéz volt bejutni egyetemre, és tényleg az olyan ment, aki oda való. Az egyetemeknek, főiskoláknak volt színvonaluk, a diplomának pedig értéke volt.

Most itt a nyomás, úgy érezzük, mintha 22-24 éves korunkig tankötelesek lennénk.

Nem egy ember van, aki nulladikos volt és évvesztes is, rajtuk még nagyobb a nyomás, hogy gyorsan-gyorsan, több évet már nem veszthetnek.

Szerintem ez az egész pályaválasztás egy stresszes hajsza, egy káosz!

Utána mi vagyunk a véres húsok, hogy csak úgy ülünk ott, hivatástudat nélkül, esetleg nemhogy hivatásunknak nem érezzük, nem is érdekel; vagy épp büfészakon vagyunk... :(

Mennyiben értetek ezzel egyet?

2013. jan. 21. 09:38
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
34%

A matek segíti a logikus gondolkodást. Gondolom akkor műszakira jársz, mert oda kell a matek, hogy felvegyenek, de én gazdaságiba járok és vicces, hogy mennyit szenvednek vele mások :D

Ha meg tervezni, fejleszteni akarsz akkor kell egy PHD vagy egy doktori cím és annak ma is van értéke:)

2013. jan. 21. 11:34
 12/21 A kérdező kommentje:

Ja, büfészakon vagyok. :)

De mi az, amit általában azoktól hallani? :)

Szóval szerintem nehéz a döntés és minden tele van csapdákkal.

Amúgy... mire jó egy 1-2 éves OKJ-t végzett, ha a diplomás méricskél, hatástanulmányt csinál stb?

És csak a doktori fokozatúak vesznek részt pl egy házat tervező csapatban?

Aki MSc-s, vagy BSc-s, az hőkamerával méri a hőveszteséget? xD

2013. jan. 21. 11:39
 13/21 anonim ***** válasza:
94%

Na az ilyen emberek miatt is csökkentik a "keretszámokat"

Régebben nálad jóval értelmesebb emberek nem hogy nem kaptak diplomát, be se jutottak...

2013. jan. 21. 11:49
 14/21 A kérdező kommentje:

Olvasd el kérlek a kérdést! Abban leírtam pár nehézséget, miért tartunk itt.

Én egy szorgalmas emberkének érzem magam, aki érdeklődő. Sok hobbim van, sokat tanulok, fontosnak tartom a teljesítményt.

Nem hittem volna, hogy ide kerülök, hogy én is melegedni fogok csak egy sz-r iskolában.

Csakhogy! Azt ki gondolta volna, hogy 17-19 évesen nagyon okosnak kellett volna lennem, itthon ezer konfliktust, csalódást okozni, megkockáztatni azt is, hogy évekig nem támogatnak majd, vagy soha többet? Azt ki gondolta volna, hogy 17-19 évesen tisztában kellett volna lennem a gazdasági helyzettel, azzal, hogy mik a piacképes diplomák stb? Azt ki gondolta volna, hogy a gyengébb egyetem tényleg gyenge, nemcsak sznobságból mondják; nem éri meg oda menni? Azt ki gondolta volna, hogy egy államban előfordulhat, hogy tömegesen indítanak piacképtelen szakokat gyenge egyetemeken; olyan szakokat, amiről még a tanárok se tudják, igazából mire jó, a felvi.hu leírása pedig 99%-ban fals róla. Ki gondolta volna, hogy perfekt önismerettel kellett volna rendelkezzek a semmiből, segítség nélkül?

Kikérem magamnak, hogy véres hús legyek, hogy egy ingyenélő semmittevőnek legyek kikiáltva, akinek büdös a munka! Kikérem magamnak, hogy egy lusta, érdeklődéstelen, életre nem való izének kiáltsanak ki!

Segítsenek már nekünk, fiataloknak!!!

2013. jan. 21. 11:59
 15/21 anonim ***** válasza:
100%

Na itt kezdődik a probléma.

Azt hiszed, h azért, mert szorgalmas vagy akkor te már alkalmas vagy arra, hogy diplomás legyél.

A diploma ennél jóval többről szól.

Ha olyan kis okos lennél, mint aminek hiszed magad kellően utánajártál volna és nem mástól várnád el, hogy segítsen csak úgy alapból.

Egyébként neten sok infó fellelhető, ott a felvi, de van tanácsadás is.

Mit vársz, h a szádba adják, h mi legyél??

Épp ezért vagy te most ott, ahol vagy, mert ennyit érsz.

Persze ahogy lenni szokott, mindenki hibás csak te nem:)

2013. jan. 21. 12:09
 16/21 A kérdező kommentje:

De én is hibás vagyok, eléggé.

De nemcsak én.

Kinek való az egyetem, ha nem annak, aki tanulni szeret?

Mondd, te 18 évesen tisztában voltál a gazdasági helyzettel? Vágtad, melyik diplomák értéktelenek? Vágtad, hogy csak a legszínvonalasabb egyetemekre szabad menni, mert a többi valóban gagyi? Vágtad, hogy ki az, akinek adni lehet a szavára, ki az, akinek nem?

17 évesen, ha megvolt a család, nem volt pénzhiány, akkor is vágtad, hogy dolgoznod kell nyáron, ha más nem, a tapasztalat miatt? Mert ha ezt nem teszed meg, akkor kimaradsz egy fontos "élményből"?

Totál jól ismerted magad?

Tudtad, kit kell utolérni, ha tudni akartad, valóban miről szól a szak?

Tudtad, hogy a sok-sok érdeklődési körödből melyik az, amelyiket bírnád csinálni 20-30 évig? Úgy, hogy ne kelljen rögtön azon törnöd a fejed, mire nyergelj át?

Olyan jó volt az agyad, hogy könnyen megtanultál, megértettél mindent, ezért fel se merült a kockázat, hogy gyengébb színvonalú egyetemet vállalj csak be?

2013. jan. 21. 12:28
 17/21 anonim ***** válasza:
0%
Hagyjuk, reménytelen vagy.
2013. jan. 21. 13:05
 18/21 A kérdező kommentje:

Egy kérdésemre se válaszoltál, csak hajtogatod, hogy hülye vagyok.

Próbálj válaszolni a kérdéseimre.

Vagy indokold meg, mi alapján állítod rólam, amit?

2013. jan. 21. 13:07
 19/21 A kérdező kommentje:

Hát jó, ha szerintetek csak az való egyetemre, aki érettségire ég a vágytól, hogy X dolgot szeretne csinálni, és megfelelő módon utána jár, hogy a tendenciák alapján piacképes lesz-e a diplomája, vagy halott szakma, büfészak-e. Plusz tudja, melyikek a jó színvonalú egyetemek, ha nem elég okos azokhoz, akkor feladja az egész tervét...

Ti ilyenek vagytok? Ha igen, elismerés! Minden elismerésem!

2013. jan. 21. 19:01
 20/21 anonim válasza:
73%

Már bocs kérdező, de itt tényleg veled van a baj, de nem kicsit.

Igazából már a vicc kategória felé hajtasz a kérdéseiddel.

Szerintem pont itt kezdődik a felsőoktatás, hogy meghozol egy fontos döntést, képes vagy eldönteni az eddigi megszerzett ismerteid alapján, hogy melyik iskola lenne számodra a megfelelő, ami természetesen jobb esetben nem hasraütés szerűen történik meg.

Mikor olvastam a legutóbbi kérdéseidet, elgondolkoztam rajta, hogy most ez komolyan kérdezi?

Számodra akár milyen hihetetlenül hangzik, de mindegyik válaszra szinte kivétel nélkül igen a válaszom, tudtam, h mire érdemes menni és mire nem, milyen a helyzet, de ezzel nem vagyok egyedül, nem tudom miért olyan döbbenetes?

Barátokkal, ismerősökkel(akik oda jártak), tanárokkal beszéltem erről, neten próbáltam meg tájékozódni, sok információhoz hozzá lehet jutni ezáltal.

Itt jön ki, amit valaki megjegyzett, hogy az, h te vagy valaki más szeret tanulni az kevés önmagában ahhoz, h valaki a felsőoktatásban meg is állja a helyét.

Ez csak egy lába az asztalnak.

Az én véleményem az, h nem neked való!

2013. jan. 22. 15:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!