A kamilla virágos víz másnapra miért zöldül be?
"A zöldülés a felhasznált víz keménységének, lúgosságának függvénye. A jelenség feketeteánál is észlelhető, csak ott nem zöldül, hanem zavarosodik, hártya keletkezik a felszínen. Ez a "szappankiváláshoz" is hasonló jelenség, az ásványi anyagok a tea különböző szerves anyagaival összeállnak, oldódni nem képes, kiválik, felszíni hártyát is képez.
Tehát minél keményebb, vízkövesebb a víz, annál zavarosabb lesz a belőle készült tea, erről bárki meggyőződhet, ha különböző kereskedelmi ásványvizekkel próbálkozik.
A teához bármilyen étkezési savat adva (citrom, ecet, almasav, aszkorbinsav stb.) a tea azonnal kitisztul, illetve be sem zavarosodik, ha azt korábban adtuk hozzá. Ilyenkor a vízkövet alkotó kalcium és magnézium ionokkal, a szerves savak sói képződnek. Például kalciumcitrát, -acetát, -malát -aszkorbát stb.
Ionszegény (desztillált- vagy ozmózisvíz) felhasználásával a zavarosodás nem jelentkezik, vagy alig észrevehetően, ezt kismértékben a teafű savas-lúgos alkotói is befolyásolhatják.
A zavaros tea önmagában nem ártalmas. Bár lúgos közegben jobban szaporodnak a baktériumok, de az eltelt idő (legyen akár 24 óra is) ehhez általában kevés, itt mégis csak egy forralással már fertőtlenített italról beszélünk.
Mindamellett, minden étkezési sav tartósítószerként is funkcionál, vagyis növeli az eltarthatóság idejét, erről is meggyőződhet bárki, ha az E-számok listáját megnézi."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!