Az életkorunk kifejezése esetén helyes-e ha azt mondom magamra ha már elmúltam pl.38 éves, hogy 39. -dik éves vagyok? Az egyik cimborám szerint ez egy ökörség. Kinek van igaza?
Szerintem is elég hülyén hangzik.
Amúgy meg ha betöltötted a 38-at, de még nem vagy 39, akkor te 38 éves vagy. Ezen mit kell ragozni? Vagy azt mondhatod, hogy 39 leszel mondjuk jövőre.
Tényleg nem szoktuk így mondani, noha logikaliag helyes. Ha 38 éves és 10 hónapos vagy, akkor esetleg a következők lehetnek helyesek, ha mindenképpen 39-et akarsz mondani:
- Januárban töltöm be a 39. évemet.
- Két hónap híján 39 éves vagyok.
- A 39. évemet taposom.
- A 39. évemben járok.
De általában azt a korral szoktuk magunkat meghatározni, amit már betöltöttünk, tehát ami már letelt. Tehát te 38 éves vagy. Így szoktuk mondani.
Anyukám szokta mindig ezt csinálni!!
Amikor 19 éves voltam akkor: "Már 20 éves vagy és még mindig nem tudod hogy..."
Amikor 22 éves voltam akkor pedig: "Te már 23 éves vagy. Tudhatnád hogy..."
:D
Szóval tökmindegy. Ha nekik ez esik jól hogy egy évet felfelé csalnak, egészségükre. Hiába mondtam neki hogy "még csak 19 vagyok", semmi hatása...
Vannak ilyen emberek, fene tudja miért... :D De szerintem is nagy hülyeség. Addig amíg hivatalosan be nem töltöd a 39-et addig 38 vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!