Nagyon büdös az izzadságom:c (? )
Sziasztok. 13 éves vagyok és rettentően büdös az izzadságszagom. Anyu azt mondja hogy hormonváltozás..okéoké de nagyon zavar..a suliban minden szünetben fújom magam sprayvel..tesi óra után meg katasztrofális a helyzet. Anyunak mondtam hogy vegyünk Solutio Antisudoricát de utána olvasgattunk és rákot okozhat a magas alumínium tartalma miatt szóval ez kizárva..rengeteg sprayt, stiftes és golyós dezodort használtam de eddig semmi sem vált be..segítsetek:( nagyon kicsi az önbizalmam, kellemetlen egész nap azzal foglalkozni hogy mennyire vagyok izzadt, mekkora izzadságfolt van a hónaljamon..köszönöm előre is.
egy 13 éves elkeseredett,önbizalomhiányos lány
Izzadság téma:
Két dolog zavaró ugye benne:
A) a szag, amit a nedves-párás környezetben (hónalj) felszaporodó baktériumok okoznak
B) maga verejték, mely nedvességfoltokban látszik meg a ruhán
A "védekezéshez" kifejlesztett eddigi anyagok (dezodorok) ennek megfelelően működnek:
1) vagy a baktériumokat pusztítják, vagyis antibakteriális anyagokat tartalmaznak, ezek lehetnek mesterségesek, pl. triclosan, alkohol (szárít), vagy természetesek, pl. zsálya, boróka, echinacea, citromfű, édesgyökér, kakukkfű, rozmaring, stb. Vagy éppen ezüstkolloid, de ez önmagában is kapható.
2) vagy megpróbálják eltömni a pórusokat, ezzel viszont gondot okoznak a testnek, beleavatkoznak természetes működésébe, ez elváltozásokhoz, betegségek kialakulásához vezethet. Ilyenek az alumínium vegyületek (Aluminium Chlorohydrate, Al.Stearate, Al.Zirconium...)
3) erős illatanyaggal próbálják takarni az esetlegesen mégis kialakuló izzadságszagot
Kinek-kinek a saját döntése, hogy mit választ, gyakorlatilag az interneten már bármelyik összetevőnek utána lehet nézni, ugyanis néha egészen veszélyes összetevői is vannak kozmetikai, bőrápolási termékeknek, s ne feledjük, hogy bőrön át - különösen a hónalj érzékeny, vékony bőrrétegén át - könnyen felszívódnak és a testszövetekbe, véráramba kerülnek a vegyi anyagok, még akár a ruhánkban lévő mosószermaradványok is, hát még az, amit közvetlenül rákenünk. Korábban még próbálkozhattak csalni a gyártók, hogy nem egészen tüntették fel az összetételben az alkotókat, vagy más néven nevezték őket, miután érzékelték, hogy a tudatosabb, informáltabb vásárló kerülni kezd bizonyos dolgokat. De egyre több szigorú szabály vonatkozik arra, hogy akár élelmiszereknél, akár kozmetikai szereknél az összetevők pontosan megjelenjenek a terméken. S nem véletlenül jelennek meg az illatanyag-, kőolajszármazék, meg mindenféle szintetikus összetevőtől mentes termékek, azzal párhuzamosan, hogy sokan egyre tájékozottabbak és nem vesznek kétes, ártalmas dolgokat.
Azt is figyelembe venném, hogy egy fejlett felnőtt szervezet a vegyi anyagoknak nagyobb koncentrációját tolerálja, mint egy fejlődő szervezet és a legtöbb dezodor felnőtteknek készül. Az orvos által mondott dolgoknak is érdemes utánajárni, nem azonnal elfogadni csak azért, mert orvos mondta, mondott/csinált már számtalan orvos olyat, ami a beteg életébe került. Nekem is felírt már háziorvos egyszerre köhögéscsillapítót és köptetőt, amikor mindkettő kizárta a másikkal való együtt szedést a saját betegtájékoztatójában...
Tipp: a hónalj szőrtelenítése után, amikor ugye nem szabad dezodort használni, ajánlanám a Bepanthen Plus nevű krémet, mely fertőtlenítő-sebgyógyító hatású kenőcs éppen a hámsérült, érzékeny bőrfelületekre, egyszerre gyógyítja a szőrtelenített részt és egyszerre pusztítja az izzadságszagért felelős baktériumokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!