Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Magán tanuló szeretnék lenni!...

Magán tanuló szeretnék lenni! Muszáj be járnom a suliba? Vagy ez hogy van?

Figyelt kérdés

2012. szept. 3. 11:38
 1/2 anonim ***** válasza:

Ki dönt?

Magántanuló bárki lehet – ez törvényben rögzített jog. Az esetek jelentős részében azonban nem a diákok döntenek úgy, hogy az iskola helyett otthon akarnak felkészülni a vizsgákra, hanem szakvélemény alapján kénytelenek magántanulóként folytatni a tanulmányaikat. Erre általában a sajátos nevelési igényű, beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő tanulók esetében kerül sor, de a súlyos beteg közép- és általános iskolások is rendszerint otthon tanulnak. Világszerte egyre népszerűbb az otthoni tanulás - összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

Ki kérvényezheti a magántanulói státuszt?

Aki szakvélemény alapján lesz magántanuló, annak a státuszáról szakértői bizottság, nevelési tanácsadó vagy orvos dönt, aki viszont a törvényben rögzített jogával élve szeretne magántanuló lenni, annak először a szüleivel kell erről megállapodnia, az iskolája igazgatójánál ugyanis ők kezdeményezhetik a státuszváltoztatást.

Az intézményvezető nem azonnal és nem is egyedül dönt a kérdésben, először szakvéleményt kér a lakóhely szerint illetékes gyermekjóléti szolgálattól arról, hogy negatív következményekkel járhat-e, ha a diák többet nem jár iskolába. Amennyiben akár a gyermekjóléti szolgálat, akár a gyámhatóság, akár maga az igazgató úgy értékeli a helyzetet, hogy ennek a veszélye fennáll, a lakóhely szerint illetékes jegyző dönt. Magántanulóként is lehet teljesíteni a tankötelezettséget - erről itt olvashattok.

A magántanulóknak is be kell iratkozniuk az iskolába?

Igen, a beiratkozás kötelező – ugyanígy másik iskolába is átiratkozhatnak.

Kell-e órára járni?

Nem. Akiből magántanuló lesz, azt az iskolaigazgató automatikusan, mérlegelés nélkül köteles felmenteni minden óra látogatása alól. Az iskolából azonban nem tilthatják ki, vagyis – elvileg – bejárhat az órákra.

Hogyan kap jegyeket, aki magántanuló?

A szülői döntés alapján magántanulói státuszba kerülő diákok felkészüléséről a szülőknek kell gondoskodniuk. A magántanulóknak félévkor és év végén osztályozóvizsgát kell tenniük a tantárgyakból, alapesetben abban az iskolában, ahová korábban jártak – de kérhetnek független vizsgabizottságot is.

A szakvélemény alapján magántanulóvá váló diákok felkészítéséről ezzel szemben az iskola vagy valamilyen felkészítő intézmény gondoskodik.

Mindenből kapnak jegyet?

Magatartásból és szorgalomból nem – ehhez a tanároknak nem is lenne elég információja.

A magántanulók után is jár családi pótlék és tankönyvtámogatás?

A magántanulói jogviszonynak semmilyen külön költsége nincs, sőt a magántanulót ugyanolyan juttatások illetik meg, mint azokat, akik iskolába járnak, legyen szó akár a családi pótlékról, akár a tankönyvtámogatásról.

2012. szept. 3. 15:30
 2/2 anonim ***** válasza:
Mindenképpen muszáj, az óráid miatt is, meg akkor is ha vizsgázol, én is magántanuló vagyok és mindennap be kell mennem (kivéve amikor egész nap nincs órám, akkor eldönthetem hogy be akarok menni az osztályhoz órára vagy sem, ma például nem mentem be). Csak a beteg gyerekekhez megy ki a tanár és nem kell bemenniük a suliba. Amúgy nekem bevált a dolog, csak annyi az átka hogy nem tehetem meg azt hogy nem figyelek, mert a tanár hamarabb kiszúrja és ráadásul érteni se értem amit magyaráz.
2012. szept. 14. 10:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!