Szerintetek a horror/thriller/akciófilmek (öldöklős, gyilkolászós) befolyásolják az embert?
Értem ezalatt, hogy egy-egy ember képes-e egy-egy film megnézése miatt gyilkossá válni? Nyilván kell hozzá egy alaptermészet, hogy azzá váljon, de alapvetően kihozhatja-e egy film megnézése az emberből az "állatot".
Azt vettem észre, hogy a filmekben a halált természetesnek veszik, lekezelik, mintha csak egy légy lecsapásáról, egy szúnyog agyonütéséről volna szó, pedig a való életben egy ember halála az életben maradtaknak akár életük végégig tartó gyászt is jelenthet.
Egy-két akciófilmben csak annyit látunk, hogy sorra hullanak az emberek, de senki tudomást sem vesz róluk.
Lehet-e, hogy ez a "hozzáállás" átragadjon egy emberre, és azért gyilkoljon, mert hát ki őneki az aktuális áldozat?
Nem tudom, én személy szerint rengeteg horrorfilmet nézek, szeretem őket, és nem riadok vissza semmitől, kíváncsi típus vagyok, ezért a "betiltott", vagy nem ajánlott filmeket is megnézem, még azzal a tudattal is, hogy később tudom, hogy megbánom. Ezért is történt, hogy a hétvégén egymás után megnéztem az I spit on your grave/Day of the woman mindkét feldolgozását, aztán a Marytrs-t is. Ugyanakkor egy percig sem merült fel bennem, hogy én megtehetném ugyanezeket a szörnyűséges tetteket, még az első két film ismerete alapján sem (vagyis hogy a férfiak véleményem szerint megérdemelték a kínt). Nem azért, mert undorodom a vértől vagy az ilyesfajta dolgoktól, hiszen akkor nem néznék ilyen filmeket, hanem azért, mert szerintem egy embernek nincs joga arról dönteni, hogy ki haljon meg és ki maradjon életben.
Erre jött öcsém a példával, hogy akkor szerintem egy tömeggyilkost sem kéne halálra ítélni, csak azért, mert nincs jogunk eldönteni, hogy ő meghaljon-e vagy sem?
Ezen a kérdésen elgondolkodtam, és végül arra jutottam, hogy nincs jogunk más ember életéről dönteni. Egyelőek vagyunk, vagy mik...
És különben meg egy életfogytig tartó büntetés talán sokkal rosszabb, mintha megölnék, és utána soha nem fájna neki semmi...
Hmm... ez most úgy kijött belőlem, bocsánat...
Mindenesetre nagyon kíváncsi vagyok a véleményetekre, ha van kedvetek kicsit olvasgatni/írogatni.
Normális ember nem válik gyilkossá egy film vagy egy számítógépes játék miatt, de egy elmebeteg azzá válhat, igen.
Egyébként én sem olvasok el ilyen hosszú kérdést.
A kérdés első felére magad is válaszoltál és az előttem szólók is, szóval a végéről mondanék pár szót. A legtöbb sorozatgyilkos úgy tervezi a "pályafutását" hogy tudja előbb-utóbb kénytelen lesz egyre gyakrabban és gyakrabban ölni, mert kényszert érez rá. És minél gyakrabban öl embereket annál valószínűbb hogy egyszer hibázik. Akkor pedig könnyen elkaphatják. És tudja hogy ha elkapják akkor nem akar 40-50 évet lehúzni a sitten. Inkább a halálbüntetés. A legtöbben a bíróságon elmondják hogy mihelyt lehetőségük lesz rá, újra megteszik, csak hogy kiharcolják a halálbüntetést. Én ezt teljesen jogosnak tartom. Inkább öljenek meg minthogy Alcatrazban rohadjak még 40 évig. Így a legjobb mindenkinek.
A másik: az lehet, hogy nincs jogunk dönteni mások életéről, de a legtöbb sorozatgyilkos azért teszi amit tesz, mert élvezik hogy hatalmuk van az áldozatuk fölött. Nem azért mert gonosz vagy szívtelen emberek, hanem mert betegek, vagy trauma érte őket. Az I spit on your grave is ilyen film. A csajszi sose ölt volna embereket ha nem történik meg vele az a trauma.
Na szóval, akinek hajlama van rá az általában úgy is sorozatgyilkos lesz, viszont filmekből meríthet ihletet és bátorságot is. (még a végére ideírnám hogy nem vagyok ám sorozatgyilkos vagy ilyesmi, csak ebből a témából írtam a szakdolgozatomat.)
:DDD Hé, azért nem kell megjegyzéseket tenni a kérdés hosszúságára! :) Egy szóval sem mondtam, hogy muszáj elolvasni, azért is írtam, hogy "ha van kedvetek", csak mondjuk fura úgy válaszolni egy kérdésre, amit igazából végig se olvastok... :) Na, mindegy, azért köszi!
3. x), Neked köszi a választ, nagyjából én is így gondoltam/gondolom, és érdekesnek találom egy szakdolgozathoz ezt a témát. :) Én majdnem a kábítószerek hatásáról írtam a kézírásra -> és ebből adódóan azért eléggé belemélyedtem a témába, hogy hogyan hat a kábszer az emberre. Oké, végül nem ez lett a témám, de amúgy nagyon érdekes volt ez is, meg a tiéd is. Valahogy foglalkoztatnak ezek a dolgok, azért is vetődött fel bennem a fenti kérdés is. :)
Utolsó: hát igen, bár ha úgy vesszük, az összesnek volt valami baja, nem csak a Matthew-nak, hiszen azért az már önmagában beteges, ha valaki arra élvez el, jobban mondva abban leli élvezetét a szex terén, hogy egy nőt megerőszakol.
Aztán persze nem meglepő, ha a csaj bekattan tőle.
Mondjuk fura volt olvasni a sok kritikát, amik arra irányultak, hogy ez a "törékeny" nő hogyan képes a pasikat ide-oda vonszolgatni, és ilyen gyilkosságokat kiagyalni. Hát, egész egyszerűen: a bosszú, és a hirtelen éledt vérszomj eléggé el tud szerintem uralkodni az emberen, és arról se feledkezzünk meg, hogy írónő volt a szentem, ergo eléggé dús fantáziával lehetett megáldva. (Tapasztalat, mert én is írok.)
Azt meg hogy hogyan mozgatta őket? Nem tudom, azért annyira nem tűnt se gyengének, se törékenynek (hiszen azért eléggé kiállt magáért, mikor pl. elszökött, vagy M.-et csapkodta, de hát 5 férfival szemben nyilván nem volt esélye), és el tudom képzelni, hogy az az érzés, ami erőt vett rajta, kihozott belőle olyan dolgokat, amikre előtte nem volt képes.
Na, de ez már nagyon a film kitárgyalása, és ugyebár sokan nem olvasnak, mert "hosszú". :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!