Mit jelentenek ezek a szavak?
Valaki segítsen!!
Légyszii!!!!!!!!!
Utána bármiben segítek(nem bármiben)!!
külyüs malom - ebben nem vagyok biztos, de tengelyes malom, amit egy ttengely körül forog xd nézz utána a malmoknak (amivel búzát őrölnek)
kopja - ha jól tudom pajzs
csepű - Kender, len feldolgozásakor jön létre, ilyen anyag-szálak
csöbör - ez egy naaaagy fa edény, kb. akkora hogy még te is beleférsz meg én is egyszerre. Disznóvágáskor használták.
nyoszolya - Könnyű faszerkezetű ágy, amely elsődlegesen az ágynemű tárolását szolgálta.
saroglya - ló vagy ökör által húzott szekereken használták, tulajdonképpen arra hogy megmagosítsák a szekér "falait", ezáltal több (széna) fért a szekérre.
Áltlánosabban a szekér végére értették. A szekerek hátsó felén leszedhető deszka :)
pöröly - képzelj el agy jó nagydarab kalapácsot, régen a kovácsok is pörölyt használtak a kovácsoláshoz
polyva - ha jól tudom, akkor a búza cséplésekor megmaradt "szemét". Magyarul a búzaszemet körülvevő száraz levélkék.
Ha valami nem tiszta írj nyugodtan.
Jessikaa, Jessikaa, leülhetsz, egyes. Google???
Kopja: kb. 20 cm hosszú, 2 cm átmérőjű vessződarab, amelynek egyik végébe szeget ütnek, a másik végét egymásra merőlegesen behasítják s megfelelően összehajtott papírból négy szárnyat illesztenek a hasítékba. A kopja a század elején tiszántúli suhancok játéka volt, de kisebb madarakat is célba vettek vele.
Számtartó: A számtartó a feudális mezőgazdasági struktúrában a birtok kormányzatát ellátó tisztiszék tagja volt; olyan uradalmi tisztviselő, aki könyvelői munkát végzett.
A számadások vezetésével és a pénztár kezelésével foglalkozó gazdatiszt, aki nagyobb és rendezett uradalmakban rangra az igazgató vagy a tiszttartó után következett, illetve kisebb uradalmakban az uradalom vezetésével vagy a központi kerület kezelésével megbízott személy volt.
Pöröly: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!