Van olyan törvény, hogy a betörőt simán meg lehet ölni nem indittanak ellenem eljárást?
Úgy érted, hogy egy rosszakaród úgy ölne meg, hogy áthív a házába, s ott azzal az ürüggyel, hogy te betörtél, megöl? Az nem mentő körülmény.
Több feltételnek kell egyszerre, illetve vagylagosan teljesülnie. A pontos szöveget kellene idéznem, nem teszem. A lényeget azért le tudom írni. Ha a támadó fegyveres, fegyvernek látszó tárgyat visel, éjszaka támad, saját ingatlanodban támad többedmagával, nyilvános helyen támad többedmagával, akkor lép be az, hogy feltételezhető, hogy a támadás akár életet is veszélyeztethet, ha nem is volt cél, de végkifejlete lehet, akkor a jogos védelem lehet a szükségesnél erősebb, s akár a támadó életének kioltásával is járhat. Ám a szándékos megölése továbbra is tilos.
Szóval olyan nincs, hogy jön a betörő egy szál magában, belelősz hármat, s aztán kérdezősködsz, hogy a villanyórát jött-e leolvasni vagy a smukkot vinné.
Igen, ez valami új törvény, de érdemes lenne megkeresned a pontos szöveget a neten, mert nem tudom kell-e nála fegyvernek lennie meg ilyesmi.
Én eddig annyit tudok hogy ha éjszaka betörnek hozzád akkor lepuffogtathatod az illetőt - de azt nem tudom hogy kell-e hozzá hogy legyen nála fegyver vagy annak látszó tárgy.
Hát amit leírtál az nagyon Amerikás volt. De ahogy olvasgattam a cikkeket, a legfegyverpártibb államokban is kezdik enyhíteni az ilyen törvényeket, úgyhogy ez az ötlet még ott is necces volna- amúgy PONT ezen a gondolatmeneten merengtünk el, amit te leírtál.
Régen egyszerűen valakit le lehetett lőni, aki a magánterületedre tévedt-egyes helyeken. Mostanra azért sokat finomítottak rajta. Annyira, hogy már ott is lehet egész vicces történeteket hallani arról, hogy a végén a betörő kap kártérítést.
Az előző leírta a lényeget,hogy ha és ha ez és ez van, akkor így és így védekezhetsz. Elvileg. Nem akarok közhelyeket, de szerintem te is hallottál már cifra sztorikat, hogy itt nálunk még jobban védik a betörőt. Kapásból többszemélyes példát is tudok mondani :kétszer az ismerősünk rázárta a becsületesre az ól illetve fészerajtót. Ebből egyszer szexuális bántalmazásra, máskor meg fogva tartásra panaszkodott a nagyérdemű. Mindkettő esetben az szívta meg, akihez betörtek. És szerintem mindenki ismeri az elektromos kerítéses bácsi történetét is. Láthatod, még az ilyen ügyeknél is a valós sértett jár rosszabbul. Aki azt tervezi, amit leírtál, nem hiszem, hogy megúszná, ebből következően nem is túl okos, ha így akar valakit megölni. Hacsak nem tervezi meg elég alaposan, bár, tudjuk, hogy a mai modern igazságszolgáltatás is követ el néha banális hibákat egyszerűnek tűnő ügyeknél.
Igen, a pontos szöveg kellene. Ha megtalálom, belinkelem.
Ha egyedül van és fegyveres, lehet lőni. Ha éjszaka van és többen vannak, lehet. De fényes nappal, egy szál betörőt, aki csak az asztalon lévő doxádat vitte volna, nem lőheted le. Ugyanőt igen, ha csapattal jön. De mint írom, nem lehet célod a megölése. Az továbbra is gyilkosság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!