Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Rasszista vagy? Mennyire...

Rasszista vagy? Mennyire gondolod magad annak?

Figyelt kérdés

2012. júl. 5. 15:44
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Én azt vallom,hogy van ember és azon belül olyan,aki úgy viselkedik velem szemben,hogy kedvelem és van aki nem.Ennyi.Lehet akár milyen színe,vallása,előélete. Szerintem butaság az előítéletet véresen komolyra venni és szimplán valami külsőség,vagy vallás alapján elítélni.Minden ember más.
2012. júl. 5. 16:51
 2/13 Trollotron ***** válasza:
100%
Nem nagyon láttam még olyan embert, aki rasszistának tartotta volna magát. Többnyire inkább azt lehet hallani, hogy "Én nem vagyok rasszista, de..." a mondat végére tetszőleges rassz vagy etnikum elleni demagóg vádaskodás beilleszthető. A rasszizmus egy pejoratív kifejezés, a rasszisták meg azt gondolják, hogy ők igenis rendes okos emberek.
2012. júl. 8. 11:50
 3/13 anonim ***** válasza:
26%
Vannak azért agymosott gyökerek,akik azt hiszik,hogy az jó dolog.
2012. júl. 8. 11:57
 4/13 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat
2012. júl. 8. 15:40
 5/13 anonim válasza:
100%
Tegyünk azért különbséget fajgyűlölő és rasszista között. Fajgyűlölő az utálja az adott népcsoport minden egyes tagját. Ezek őrültek, hiszen lehetetlen személyesen megismerni egy nemzet minden tagját, miért gyűlölsz vmit amit nem is ismersz. Rasszizmus azt takarja, hogy bizonyos kultúrákat, népcsoportokat "életképesebbnek" tart a többihez képest. Nagyon egyszerű példa (szerintem úgyis emiatt van a kérdés) vegyük a fehér embert és a cigányt. A fehér kultúra életképesebb, jobban alkalmazkodik a társadalmi normákhoz, képes széles körben beilleszkedni és megteremteni a fennmaradásához szükséges értékeket. A cigány elutasítja a társadalmi normákat (pl. üvöltözik a buszon, hiányos ruházatban mászkál az utcán, koszos, nem tartja rendben a környezetét) bűnözésre hajlamos (csak nézz be egy börtönbe, nagy része cigány) stb. Szóval igen, én rasszista vagyok de ez nem jelenti azt, hogy nem közösködöm cigányokkal. Van több ismerősöm is közülük akik teljesen normálisak, tudtak alkalmazkodni a többséghez. Nem vagyok elutasító a cigányokkal, de nem vagyok vak és látom, hogy van gond velük.
2012. júl. 18. 15:50
 6/13 Trollotron ***** válasza:
43%

Na pont erről beszéltem :)

"Tegyünk azért különbséget fajgyűlölő és rasszista között."

- Nem ne tegyünk, a magyar nyelvben pont ugyanazt jelenti a kettő. A rasszizmus idegen eredetű szó, egy vagy több rasszal szembeni előítéletekre utal. A fajgyűlölet ugyanezt jelenti, bár hibásan szóhasználaton alapul és mellőzendő szó. Ugyanis faj pl. a ló, az ember, a teve meg a cickány, de a fehér meg a néger ember nem. Azok rasszok. A "fajgyűlölő" kifejezés a "faj" szót régebbi, ma már kevésbé használt, "típus, változat" értelmében használja.

"A fehér kultúra életképesebb, jobban alkalmazkodik a társadalmi normákhoz, képes széles körben beilleszkedni és megteremteni a fennmaradásához szükséges értékeket. A cigány elutasítja a társadalmi normákat (pl. üvöltözik a buszon, hiányos ruházatban mászkál az utcán, koszos, nem tartja rendben a környezetét) bűnözésre hajlamos (csak nézz be egy börtönbe, nagy része cigány) stb. Szóval igen, én rasszista vagyok de ez nem jelenti azt, hogy nem közösködöm cigányokkal."

- Hő. Fehér kultúra nincs. Van spanyol, meg olasz, meg német kultúra. Van magyar, meg bolgár, meg szerb, meg gambiai meg indiai kultúra, meg ezeknek még vannak alegységeik, de fehér kultúra az nincs. Ezt talán szögezzük le. Az emberi társadalom nem rasszok alapján, hanem a történelmi múlt alapján szerveződik.

De ez még hagyján. Megjegyezném, hogy az "életképes kultúra" egy náci fajelméleti találmány. Azon a meggyőződésen alapul, hogy egyes kultúrák erősek, ennél fogva joguk van más, gyengébb, az életet kevésbé megérdemlő kultúrákat elpusztítaniuk. Ha ezt gondolod semmi baj, csak akkor nem árt elfogadni, hogy a magyar sem egy különösebben életképes kultúra ebből a nézőpontból, mert kb. mindent elbuktunk a történelmünk folyamán amit lehetett, és mivel ezt nem tudtuk a saját erőnkből megakadályozni, meg is érdemeltük.

Még szerencse, hogy ez nem így van. Ugyanis minden kultúra önmagában érték, a saját nyelvével, egyedi világlátásával, művészetével, szabályaival. Nem kell egyetérteni ezekkel a szabályokkal, de azt el lehet - gondolom - fogadni, hogy mások mást tartanak helyesnek. Egy idegen kultúrát nem lehet kívülről megítélni - jobban mondva lehet, csak értelmetlen.

Tovább: A cigány kultúra nem üvöltözik a buszon, nem szegi meg a társadalmi normákat, nem lopja a napot, stb. Egyes cigány emberek tesznek így. A rasszizmus / fajgyűlölet pont azért logikátlan meggyőződés, mert az egyéni személyes negatív tapasztalatokat vagy hiedelmeket vetíti rá egy egész csoport minden tagjára. Gondolom amikor egy hétköznapi, nem cigány, ordítozó, részeg tróger beléd köt az utcán, akkor nem arra gondolsz, hogy "ezek a rohadt magyarok. isznak aztán itt duhajkodnak az utcán". Pedig a logikád alapján ez lenne a helyes. Nem mondod azt, hogy: "a magyarok gyökerek, de nem utálom őket, vannak normális magyar ismerőseim is".

Az a helyzet, hogy cigány kultúra helyzete nem irigylésre méltó. Egyszer majd próbálj meg mondjuk Londonban élni 1-2 évet, hidd el, fel fog tűnni, hogy te kint idegen vagy. Rohadtul az orrod alá fogják dörgölni (óó, nem kimondva) elég sok helyen. Akkor esetleg jobban belelátsz majd abba, mennyire egyszerű egy olyan társadalom elvárásaihoz alkalmazkodni, ahol már eleve szükségtelennek tartanak.

2012. júl. 21. 00:58
 7/13 anonim válasza:
91%
Én nem válaszolnék ilyen hosszan kedves előző hozzászóló, csak kérdeznék valamit. Nem tudom Budapesti vagy e vagy sem, de remélem jártál már szerény fővárosunkban. Mikor láttál te mondjuk metrón vagy buszon úgy utazni 2-3 cigányt hogy nem csináltak vmi kivetnivalót? Sőt megfordítom, láttál már te tömegközlekedésen olyan cigányt akinek mondjuk szerszám volt a kezében, vagy munkásruhában volt mert jött haza melóból. Biztosan volt már ilyen, mert van köztük rendes ember is. De ha szerinted nem gyakoribb az amikor üvöltöznek, kötözködnek meg trágárul viselkednek akkor te egy értelmiségi ember vagy aki még csak TV-ben SEM látott cigányt. Könnyű úgy szeretni őket ha nem érintkezel velük napi szinten én amondó vagyok. Ne legyél kérlek olyan mint a sok fehérgalléros fajvédő politikus akik a milliós házukban élnek és sosem találkoztak még cigóval. Az összes ilyen liberális majmot aki azt mondja, hogy nincs különbség magyar és cigány között úgy általánosságban, azt elküldeném Borsodba egy szép kis wellness hétvégére vmi cigány településre. 1 órát nem bírnál ki ott!
2012. aug. 24. 13:01
 8/13 anonim ***** válasza:
nem annyira vagyok az.
2012. aug. 25. 16:16
 9/13 anonim ***** válasza:

Én csak annyit írok hogy, amelyik cigány nem tud emberhez méltóan viselkedni, az húzzon máshová.

Ismertem normális jófej cigókat akik viszonylag jól tanultak, nem loptak, nem keresték a bajt, lehetett velük beszélgetni szinte bármiről és ezért az igazi goromba, bűnöző kinézetű cigányok, lenézték bántották őket.

Magyarkodó cigánynak hívták őket stb.

Nem értem. Köztük számkivetett, az aki normálisan viselkedik és nem egy gyűlölni való rosszindulatú féreg???

2012. aug. 25. 16:51
 10/13 anonim ***** válasza:
Igen, akkor rasszista vagyok.
2012. aug. 25. 16:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!