Hova költözzek? Debrecen vagy Szeged? Bővebben a leírásban!
Világéletemben budapesti voltam (19 év)
Most eljött az idő, hogy a gimnázium befejeztével egyetemen folytassam tanulmányaimat.
A pontjaim alapján nem valószínű, hogy a Semmelweis Egyetemre felvesznek, ezért sokkal inkább valószínű, hogy a szegedi, vagy debreceni egyetem általános orvosi karára fogok bejutni.
Szeretném kérni a véleményeteket (elsősorban szegedi, debreceni tagoktól, vagy olyanoktól, akik orvosi egyetemre járnak/jártak).
Nekem itt vannak a pro és kontra érveim:
Debrecen: nagyobb város mint Szeged, szép, tiszta, viszonylag kevés a bűncselekmény, gyógyszeripari központ, sok a fiatal, van repülőtér (és olcsó jegyek onnan WizzAirrel Londonba, ahova 2-3 havonta elmegyek egy hétvégére), protestáns város (ezt a családom előnyként részesíti), viszont: a város nagyon messze van közúton és vasúttal egyaránt, drága a városi tömegközlekedés, nincs folyó, és drágábbak ott az élelmiszerek, magas a munkanélküliség.
Szeged: lényegesen közelebb van Budapesthez, autópályán könnyen megközelíthető, vonattal is gyorsabb. A város a délszláv régió és EU közötti kereskedelem egyik fontos színhelye, olcsóbb ott az élet, a munkanélküliség az országos átlag alatt van, van egy kis donborzat a környéken, meg ott a tisza is, sok sportolási lehetőség van. De a városban a legmagasabb az évi középhőmérséklet, MSZP uralom van ott már 20 éve, emiatt a város eladósodott, aránylag magas a bűnözési ráta, sok a cigány (elnézést a jófejektől), és nagyon katolikus város.
Nem állt szándékomban egyik város lakóit se megsérteni a leírtakkal! Szóval kérlek ne oltogassatok, hanem segítsetek, hogy melyik lenne a megfelelőbb.
Sok független forrásból úgy értesültem, hogy az orvosi egyetem mindkettő helyen azonos színvonalú, de azért ha valakinek van erről több tapasztalata, szívesen várom.
Még csak annyit, hogy bár valóban Debrecen lélekszáma nagyobb, de utána közvetlenül Szeged jön. Ráadásul bárkit megkérdezhetsz, mindenki azt fogja mondani, hogy Szeged az tényleg város, míg Debrecen inkább egy nagy falu. Akár csak itt a Gyakorikérdések oldalon nézz szét...
Szeged egy pezsgő,nyüzsgő városias város. Ráadásul egyfajta mini-Budapest. Itt is folyó szeli ketté a várost. Az egyik oldalán az intézményekkel, a másikon a kertvárosi résszel. Itt is körutas-sugárutas rendszerben vannak az utcák. Tömegközlekedése szintén a legfejletebb. Vadiúj villamosokkal (5 villamosvonal), idén jönnek az új trolik(szintén 5 vonalon futnak). Új Mercedes és Volvo buszokon utazhatsz.
És nem mellesleg az orvosképzés az ország egyik legjobbja:
Jövőre készül el a valóban világszínvonalú Klinika (már javában épül)
Emellett Szegeden nyerte messze a legtöbb EU-s pénzt egy főre vetítve az országban. 2 év múlva már működik a világ legerősebb lézere az új lézerközpontban, átépítik a rakpartot; épül új uszoda, itt van Európa leghosszabb állandó üzemeltetésű csúszdája (több mint 30 méter magasról indul, lift visz fel), és a többi, és a többi...
Bűnügyi statisztikáról meg csak annyit, hogy az országban egy főre vetítve Debrecenben van a legtöbb bűnözés, míg Szeged pont pozítív példaként van megemlítve:
Naná, hogy Szeged, ez nem kérdés! Pattoghatnak nekem a civisek a Főnixel és a MODEM-el így, a stadionnal meg a reptérrel úgy, sehogy sem tudják levetkőzni, hogy egy dögunalmas, semmitmondó nagy falujuk van, ha metrót és felhőkarcolókat építenek akkor sem. Az hiányzik a városukból, ami Szegeden vagy Egerben, Pécsben, Sopronban megvan; a varázs! Debrecen egy sivár, arctalan város, nincs semmi hangulata, pezsgése, íze, az egész hely alszik, olyan, mint egy hatalmas nagy öregek otthona. Van egy Piac utcájuk és egy főterük, ami egy nagyon picit grandiózusabb, ezen kívül csak szürke panelok és a puritán, pietista, protestáns múltat hirdető egyszerű polgári házak. A legtöbb igényesebb ember, ha teheti, hamar el is menekül onnan, mert herótot kap attól a helytől. Én egy évig voltam ott diák, de aztán átjelentkeztem Szegedre, egyetemre, mert egyszerűen engem Debrecen légköre már egy idő után olyan mértékben betegített pszichésen, hogy még egy év és, én megőrültem volna attól a "várostól". Most erre vagy fogékony valaki és érzi, amiről írok vagy hülyének néz (ami persze lehet teljesen jogos), de én azt éreztem, hogy a nagy semmiben élek, ahol minden egy helyben áll, és mind ennek fejében az ott lakók nagy része erre a nagy semmire, annyira felvág, mintha valami világváros metropolis lenne. De legalább még a természeti adottságok kárpótolnának, de nem, az sem! A hatalmas, kietlen, sivár puszta (fel nem bírom fogni, mit szeretnek olyan sokan rajta) közepén van a város, sem folyó, sem nagyobb tó (van egy Békásnak nevezett kacsaúsztatójuk, arra is valami hihetetlen büszkék), sem hegyek, a semmi közepén lévő semmi! Ja, van egy Nagyerdejük, amit rendszeresen ellepnek a csövik, egy nevetséges állatkerttel, egy ocsmány, szoci, lepusztulóban lévő stranddal, az Aquaticumnak se látom értelmét, mert nagyon pici (olyan, mint egy vízi játszótér), legalábbis nem ismerek olyat, aki fél óra alatt rá nem unott volna rá. Parkok a városban alig vannak. A Nagytemplom mögött van egy játszótér méretű hely, néhány bokorral meg fával, meg van a Petőfi tér, egy kezemen megmutatom hány fával, nyaranta kiégett fűvel, itt-ott néhány szál virággal, ráadásul szintén a csövik kedvelt székhelye, és ennyi! Egy több mint 200 ezres városban ennyi park van! Nyáron kb. azt érezni, mintha egy mikrosütőben lenne az ember, ráadásul iszonyat fullasztó, poros, szmogos, poshadt Debrecen levegője. Nem tudom, hányszor járt Debrecenben, aki szerint kevesebb ott a hajléktalan és a cigó, mint Szegeden, de ez nagyon nem igaz. A Nagyállomás és tág környéke tele van velük, este van olyan életveszély az a hely, mint Pesten a Keleti környéke, de akár a Segner tér, akár a Füredi út is tele van, főleg sötétedés után kötekedő, lehúzós "kubaiakkal". Az emberek jórészét sem bírtam ott. Isten ments, hogy általánosítsak, ez távol áll tőlem, de tény, hogy az országban annyi suttyó, buta, bunkó fiatallal, annyi nagyképű, kivagyi, prosztó emberrel sehol nem találkoztam, még Pesten sem.
Ne hallgass azokra, akik azt írják, hogy csak a suli számít! Ez persze részben igaz, az egyik legdöntőbb dolog az is, milyen a suli színvonala, de ennyi erővel később a munkája miatt se éljen ott az ember, ahol szeretne, csak azért kösse le magát egy olyan városban, amit nem szeret, ahol nem érzi jól magát, mert az jobban "kamatozik". Fontos nagyon a környezet, a légkör amiben élsz és mozogsz, pláne fiatalként, a legszebb éveidben, ezért a szívedre is hallgass amikor választasz. Szeged nagyságrendekkel jobb hely. Tiszta, parkos, pezsgő, nagyvárosias, patinás, tele meseszép, régi palotákkal, hangulatos, kellemesen nyüzsgő utcákkal, kedves, segítőkész emberekkel, művelt, normális fiatalokkal.
Amiket itt olvashatsz az az esetleg idetévedt hozzászólók véleményei.
Én igyekszem arra válaszolni, amit kérdeztél. Mindkét városban éltem...
Debrecen és Szeged ugyanolyan tiszta és ugyanannyira koszos.
Debrecen egy kisvárosnyival nagyobb Szegednél.
Debrecenben valóban húzó ágazat a gyógyszeripar, két gyógyszergyárral és a szükséges képzéssel.
A repülőtérről naponta van Londonba tök olcsó Wizz járat, meg Dortmundba, meg Eindhovenbe heti kettő + a charterek, és ezek még bővülni fognak az idén. Szegeden ez a lehetőség nem adott - de ez szempont.
Igen, Debrecenben érezhetően erős a református vallás, rom. kat. és református püspöki székhely (a torinoi lepel hiteles másolata a Szent Anna Székesegyházban) Szeged rom. kat. püspöki székhely. A Fogadalmi templom lenyűgöző.
A város kb. 30 km-rel van messzebb autópályán mint Szeged - az út kifogástalan (a 4-esen is megközelíthető)
A városi tömegközlekedés Debrecenben drága. 2 éves Volvő buszok (légkondi stb.) és új troliállomány. idén megújuló villamosközlekedés kiváló magyar és spanyol villamosokkal.
Szegeden több a villamos - de ritkábban járnak. Ott sem ingyen szállítanak. Szegeden ott a Tisza, ami csoda, de legtöbben csak a halászlé (kiskörösi) kapcsán vannak vele kapcsolatban, úszni nem igen van gusztusa az embernek...
Debrecennek ott a Hortobágy - akinek bejön, annak nagyon nagy élmény, igaz szerelem - csak meg kell ismerni.
Szeged nincs számottevően közelebb Pesthez. Valamivel talán olcsóbb az élelmiszer mint Debrecenben. Szegeden is sok a sportolási lehetőség, de - szerintem - ebben közel sincs Debrecenhez:(curling-pálya, jégcsarnok(ok) uszodák, új stadion, fociakadémia stb.)
Szegeden valóban magasabb a hőmérséklet. Jó kocsmák és cukrászdák vannak. Valóban MSZP uralom van, de 2014-ben választások lesznek, tehát ezt ne kezeld sem pro sem kontra érv ként. (arra viszonylag kicsi a valószínűség hogy MSZP uralom legyen Debrecenben, de azt is a jövő mondja meg!) A bűnözési rátákról jobb nem vitatkozni, mert országos jelenségről van szó. A városok eladósodottsága egy egyetemista számára nem tudom miért mérvadó?
Egyik városnak sincsenek hegyei. Debrecenből rengetegen járnak a Zemplénbe (gyönyörű)a Bükkbe és újabban a Bihari hegységbe - talán ez van a legközelebb. Debrecen mellett szól még Hajdúszoboszló szomszédsága - ezernyi lehetőséggel.
A két egyetem közt csak nézőpont kérdése hogy milyen adatok alapján akarsz különbséget tenni - ez nagyon szubjektív. Mindkettő erős a maga nemében.
Debrecen mellet még annyit, hogy sok produkció megtekinthető ami Pesten is, mert mindenhez meg van a kellő infrastruktúra - el is szokták vinni a Deep Purple-től a Hattyúk taváig mindet...
Összességében: szerintem Szeged szebb, városiasabb talán, Debrecen meg komplexebb.
Úgyis te döntesz a te szempontjaid alapján...
Legutóbb Bryan Adams koncertjén voltak ennyien a Főnixben. Videó Nick Vujicic teltházas előadásáról...
Igen, mindig van igazi csemege Debrecenben!
Pár éves kérdés (lehet mostanra már be is fejezted a sulit), csak azért szólok hozzá, mert debreceni vagyok.
2013-04-21 15:49 - válaszolónak igaza van. Persze a képzés nagyszerűsége a lényeg, de a közeg sokat számít, mert éveket töltesz el a városban. És sajnos Debrecen nem nagy szám. A pusztában van, se folyója, se normális tava, se dombok a közelben. Szemetes, sok a brazil. És ami nagyon kiábrándító, hogy a fiatalok nagyon lecsúsztak. Inkább Szeged (úgy, hogy ott még nem jártam).
Előző: ilyen hülye hozzászólásra senki sem kiváncsi: idejössz hülyeségeket beszélni, úgy, hogy Szegeden nem jártál?
Idióta!
Kérdező: és hol végeztél a végén?
Hát, ha anno Debrecenbe mentél - és ott is telepedtél le - akkor a mai szemmel nézve sokkal jobban jártál, mint ha Szegedet választottad volna.
Ma Debrecen a lehetőségek városa rengeteg munkahelyjel, gigantikus költségvetéssel - egyetlen fillér adósság nélkül! Immár Milano, Moszkva, Tel Aviv, München, Párizs, London, Dortmund, Málta, Kréta, Basel, Einhoven stb. stb. Debrecenből közelebb van mint Budapest - legalább is hamarabb (és sokszor olcsóbban) elérhető - hála a nemzetközi repülőtérnek!
Az árak továbbra is magasak, viszont nagyon jó a közbiztonság. Szóval jelenleg Debrecen a nyerő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!