Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Matek feladat? Többi lent.

Öhö kérdése:

Matek feladat? Többi lent.

Figyelt kérdés

Valaki tudna segíteni ebben a 2 feladatban és el tudná magyarázni, hogy hogy kell megoldani?

Van egy rombusz, az egyik szöge 2x akkora mint a másik. Mekkora a rövidebb átló, és mekkora szöget zárnak be az oldalak?

Hány oldalú az a sokszög amelynek egy belső szöge 160°-os?

2012. ápr. 26. 17:31
 1/3 anonim válasza:

Első feladat:

A rombusz szemben levő szögei ugyebár egyformák, tehát a belső szögei: alfa + béta + alfa + béta = 360 fok.

Mivel a feladat szövege szerint béta = 2*alfa, azt kapjuk, hogy: alfa + 2alfa + alfa + 2alfa = 360 fok, azaz alfa = 60 fok.

Tehát a rombusz szögei: 60 fok, 120 fok, 60 fok, 120 fok. A rombusz úgy néz ki, mint két szabályos háromszög egyik oldaluknál összeragasztva. A 120 fokos szögeket összekötő átló a két háromszög közös oldala, azaz az átló hossza ugyanannyi, mint a rombusz oldalhossza. (Ez a rövidebbik átló.) A 60 fokos szögeket összekötő átló kétszer olyan hosszú, mint a háromszögek magassága, azaz a háromszög oldala szorozva gyök hárommal.

Második feladat:

A konvex sokszögek külső szögeinek összege mindig 360 fok (nem csak négyszögnél). A 160 fokos belső szöghöz tartozó külső szög 20 fokos. 360:20=13, azaz a sokszög csúcsainak és így oldalainak a száma 13.

2012. ápr. 27. 09:28
 2/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm, a rombuszosban ki tudtam számolni a szögeket de onnan tovább már nem jutottam de így már világos, köszi:D
2012. ápr. 27. 18:23
 3/3 anonim válasza:

Az osztást elszámoltam fent :)

360-ban a 20 nem 13-szor, hanem 18-szor van meg. Az eredmény változik, de a lényeg marad.

2012. ápr. 27. 23:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!